חיפוש
תיקון 190 כספי פיצויים
תיקון 190 כספי פיצויים

תיקון 190 כספי פיצויים

כספי פיצויים ניתנים לעובד לאחר הפסקת עבודה במטרה לכאורה, לפצות אותו על אובדן מקום עבודתו ולסייע לו לצלוח את התקופה עד למציאת מקום עבודה חדש. יחד עם זאת, במקרים רבים לא קיים צורך בוער להשתמש בכספים אלה באופן מידי. במקרה כזה יעדיף העובד להעביר את כספי הפיצויים למסלול חיסכון/ השקעה על מנת לשמר אותם לתקופה בה הצורך בהם יהיה משמעותי יותר. תיקון 190 כספי פיצויים מיועד בדיוק לכך – לאפשר לעובד להמשיך ולנהל את כספי הפיצויים שלו במסגרת קופת גמל תוך שמירת נזילות מלאה.

תרצו שנחזור אליכם?

מה זה תיקון 190 כספי פיצויים?

את המונח 'תיקון 190' פוגשים רובנו במעמד של פתיחת קופת גמל. המדובר בתיקון מס' 190 לפקודת מס הכנסה, במסגרתו נקבעו הטבות מס לחוסכים בקופות גמל, הטבות שעיקרן מתן פטור מס מלא במשיכת כספי הקופה כקצבה חודשית (קצבה מוכרת) מגיל 60 ומעלה, או גביית מס רווחי הון מופחת בשיעור 15% במשיכה הונית של כספי הקופה לאחר היוון קצבה (בכפוף לקצבה מוכרת ולתקרות נוספות המפורטות בתיקון). תיקון 190 פיצויים הוא החלק בתיקון המתייחס ספציפית לנושא של כספי פיצויים המשולמים לעובד בזמן עזיבת מקום עבודתו. על פי החוק, חייב כל מעסיק לשלם פיצויי פיטורין לעובד שפוטר ממקום עבודתו ובנסיבות מסוימות, גם לעובד שהתפטר בעצמו לאחר שנת עבודה אחת לפחות. במצב זה, עומדות בפני העובד מספר אפשרויות לשימוש בכספי הפיצויים:

  • משיכת כספי הפיצויים – העובד מושך את כספי הפיצויים מקופת הפיצויים ומעביר אותם לחשבון הבנק שלו לפירעון מידי. במקרה כזה, כספי פיצויים עד תקרה בגובה משכורת חודשית אחת לכל שנת עבודה ולכל היותר 12,340 ש"ח לכל שנת עבודה (נכון לשנת 2021), יהיו פטורים ממס.
  • רצף קצבה – עבור כספי פיצויים שנצברו בקופת גמל, בוחר העובד לשמור את הכספים בקופה בכדי ליהנות מקצבה חודשית גבוהה יותר בגיל הפרישה.
  • רצף פיצויים – העובד בוחר לדחות את משיכת כספי הפיצויים ובמקרה זה יוכל למשוך אותם שוב לאחר סיום העבודה במקום העבודה החדש, או בפרישה לפנסיה.

 

תקנה 190 פיצויים פותחת בפני העובד אפשרות אחת נוספת – להעביר את כספי הפיצויים לחשבון חדש וייעודי במסגרת קופת גמל קיימת או חדשה במטרה לחסוך את הכספים לעתיד, במקום להפוך אותם לזמינים ו"לבזבז" אותם היום. כאמור, כספי הפיצויים יועברו לחשבון חדש ונפרד בתוך קופת הגמל ומאותו הרגע כבר לא יהיו במעמד כספי פיצויים. הנה הנקודות החשובות שעליכם לדעת במקרה כזה:

  1. העברת כספי הפיצויים לקופת גמל אפשרית רק לאחר סיום ההתחשבנות מול רשות המיסים, כלומר לאחר ניצול פטור ממס על כספי הפיצויים בתקרה ותשלום מס עבור כספי פיצויים החורגים מהתקרה (כפי שפירטנו קודם לכן בסעיף 'משיכת כספי הפיצויים').
  2. כספים אלה יופקדו לחשבון חדש בקופת גמל ובניגוד לכספי הקופה בכלל, יהיו נזילים לחלוטין וזמינים למשיכה בכל עת בכפוף לתשלום מס רווחי הון בגובה 25%.
  3. חשבון כספי הפיצויים בקופת הגמל יהיה סגור להפקדות נוספות ולא ניתן יהיה להפקיד אליו כספים נוספים, לא על בסיס חודשי ולא על בסיס חד פעמי. 
  4. החל מגיל 60, ניתן יהיה למשוך את הכספים כקצבה חודשית פטורה ממס, בדומה ליתרת כספי החיסכון בקופת הגמל.

למי מתאים ונכון להשתמש בתיקון 190 פיצויים?

ככלל, תיקון 190 לפקודת מס הכנסה נועד לעודד חיסכון לטווח ארוך באמצעות מתן הטבות מס על כספי חיסכון בקופות גמל לפי תיקון 190. בהתאם לכך, שימוש בתיקון עבור כספי הפיצויים, מיועד גם הוא לאפשר ניצול של הטבות מס עבור כספי פיצויים שהומרו לכספי חיסכון לטווח ארוך. היתרון המשמעותי ביותר של תיקון 190 עבור כספי פיצויים הוא השילוב של נזילות מלאה עד גיל 60 מחד והאפשרות למשוך את הכספים כקצבה חודשית לאחר גיל 60 עם פטור מלא ממס מאידך. את כספי הפיצויים שהעברתם לקופת הגמל תוכלו למשוך בכל עת, אך כל משיכה הונית שלהם, גם אחרי גיל 60, תהיה כפופה למס רווחי הון בשיעור 25% על הרווח הריאלי. במילים אחרות, אם אתם מעוניינים לחסוך את כספי הפיצויים ספציפית לגיל 60 לטובת קצבה חודשית מעל גיל 60, אך במקביל רוצים ליהנות מנזילות מלאה של הכספים בכל עת, גם לפני גיל 60, העברת כספי הפיצויים לקופת גמל לפי תיקון 190 פיצויים היא האופציה הטובה ביותר שעומדת לרשותכם.

דבר אחד חשוב, שכדאי לציין בשלב זה: העברת כספי הפיצויים לקופת גמל בכפוף לתיקון 190 עבור כספי פיצויים, אינה מגבילה אתכם בשום צורה ודרך והיא הפיכה לחלוטין בכל שלב. כך למשל, אם בשלב כלשהו תחשבו שזה יותר נכון לכם, תוכלו למשוך את הכספים מהחשבון העצמאי בקופה ולהעביר אותם לחשבון המרכזי בקופה ככל הפקדה אחרת. בכל עת גם תוכלו למשוך את כספי הפיצויים מהקופה ולהעביר אותם לחשבון הבנק הפרטי שלכם, בכפוף לתשלום מס רווחי הון שיחול אך ורק על רווח הון ריאלי שנצבר עבורם בקופה.

איך לבצע תיקון 190 פיצויים?

את הפרוצדורה להעברת כספי הפיצויים על פי תיקון 190 כספי פיצויים יש לעבור בחברה בה מנוהלים כספי הפיצויים עבור העובד, אם כי את הכספים אפשר להעביר לקופת גמל בכל חברה אחרת. לצורך ביצוע העברת הכספים יש לבצע את הצעדים הבאים:

  1. למלא טופס הצטרפות לקופת גמל בחברה הרצויה לכם ולהעביר את הטופס לחברה בה מנוהלים כספי הפיצויים
  2. כספי פיצויים זמינים למשיכה ללא אישור מעביד רק לאחר 4 חודשים מיום סיום העבודה. במידה ואתם מבצעים את הפרוצדורה לפני תום 4 חודשים, עליכם לצרף אישור שחרור פיצויים מטעם המעסיק
  3. למלא טופס 161 (טופס הודעה על פרישה מעבודה) או לקבל אישור מפקיד השומה ולהגיש לחברה בה מנוהלים כספי הפיצויים. טופס 161 הוא הטופס על בסיסו מבצעת רשות המיסים את התחשבנות המס סביב כספי הפיצויים. ניתן למשוך את הכספים גם ללא טופס זה, אך במקרה כזה ייגבה מכם מס מרבי על משיכת כספי פיצויים.

לאחר הגשת כל המסמכים הנדרשים, תבוצע הפרוצדורה של העברת כספי הפיצויים לקופת הגמל על ידי החברה המנהלת את הכספים ומאותו הרגע התהליך הגיע לסיומו וכספי הפיצויים שלכם שמורים בקופת גמל במסגרת תקנה 190 פיצויים.

עד כה הסברנו את הפרוצדורה הטכנית להעברת כספי פיצויים לקופת גמל במסגרת תיקון 190. יחד עם זאת, בכל מה שקשור לכסף, הטכניקה היא ממש לא העיקר. במיוחד אם סכום כספי הפיצויים שנצבר עבורכם הוא גבוה במיוחד, חשוב מאוד לתכנן נכון את האופן בו תעשו בו שימוש. כך למשל, אין כל הכרח להעביר את כל כספי הפיצויים במסגרת התיקון. ייתכן שנכון לכם יותר למשוך חלק מהכספים לחשבון הבנק, להפקיד חלק מהכספים בקופת הגמל הרגילה שלכם, לפתוח קופת גמל להשקעה עבור חלק מהכספים ולבסוף להעביר את החלק הנותר לחשבון עצמאי בקופת הגמל על פי התיקון כאמור. ככלל אצבע, ניתוב כל כספי הפיצויים כחבילה אחת בנתיב אחד בודד היא כמעט אף פעם לא האלטרנטיבה הכדאית והמשתלמת ביותר. המדובר בסכום כסף שלא נכון להתייחס אליו ככסף שפשוט "צריך לעשות איתו משהו" אלא ככסף שבניתוב נכון, יכול לשרת אתכם למילוי צרכים שונים ומטרות שונות בטווח הקצר והארוך גם יחד.

כדי להבטיח שאתם עושים את זה נכון וכלכלי, במיוחד כאמור אם מדובר בסכומים גבוהים, רצוי לגשת למשימה לאחר בניית תכנית עם גורם שיווק פנסיוני מקצועי, שיבחן את האלטרנטיבות השונות ויבנה עבורכם תכנית לניתוב הכספים בצורה חכמה ורווחית. צוות המומחים הפנסיוניים שלנו ישמח לשבת אתכם, לבחון ולתעדף את האלטרנטיבות העומדות בפניכם ולסייע לכם בניתוב כספי הפיצויים לערוצי חיסכון והשקעה אלטרנטיביים בצורה הטובה והכדאית ביותר, שתבטיח מענה מיטבי לשאיפות הפיננסיות שלכם היום ולצרכים הכלכליים שלכם בגיל הפרישה גם יחד

שיתוף

כתבות נוספות