לרבים מאיתנו קשה מאוד לחסוך, על אחת כמה וכמה בתקופה זו. כמעט כולנו חווינו טלטלה כלכלית רצינית מאז שהגיע משבר הקורונה. לכן רבים וטובים נאלצו למשוך ולהשתמש בכספים שהופקדו שנים בקרן השתלמות, בקופת גמל להשקעה או אפילו בכספי פנסיה שהופקדו למען העתיד הרחוק יותר.
כולנו רוצים ליהנות מהחיים כאן ועכשיו, להוסיף עוד חוג לילד, להתחדש בטלפון נייד או מכשיר אחר, לצאת לחופשה, לבלות. הרצונות והצרכים האלה הופכים את ההפקדה חודשית ואפילו הפקדת סכום חד פעמי, לאתגר. מצד שני הם מדגישים את חשיבות הבחירה הנכונה של תכנית חיסכון משתלמת.
משבר הקורונה הראה לנו בצורה הברורה והמוחשית ביותר עד כמה חשוב, אפילו קריטי, לחסוך סכום כסף משמעותי לעת מצוא. העובדה שהמשבר הבריאותי השבית או שיבש לחלוטין חלקים נרחבים כל כך מן הכלכלה העולמית, הובילה למסקנה נחרצת שיצירת חיסכון והשקעה לעתיד היא הכרח קיומי. בנוסף על הצורך הכלכלי המובהק, יצירת תוכנית חיסכון משתלמת מסייעת לפיתוח שקט נפשי, ביודענו כי אם יופיע צורך או משבר בלתי צפוי יהיה לנו סכום מסוים להתמודדות ראשונית.
ברבות השנים, ובפרט בשנים האחרונות, הבין גם המחוקק את החשיבות העצומה של חסכון לעתיד ודאג למתן הקלות או פטורים לגבי תשלום מס רווחי הון במגוון תוכניות. זאת, מתוך הבנה ברורה כי הציבור מחפש חיסכון משתלם שיעניק תשואה גבוהה ככל האפשר, ברמת סיכון נמוכה ככל האפשר.
אז כולנו מבינים שחשוב לחסוך, אבל המבחר הגדול של מוצרי החסכון עלול לבלבל מאוד. הדבר דומה לסופרמרקט גדול ומלא כל טוב, רק שאיננו מכירים את המוצרים ולא מצליחים להבין כיצד להשוות ביניהם וכיצד לבחור את אלו שיתאימו לנו. אבל כשיש בידינו פרמטרים פשוטים וברורים לבחינתן של התוכניות הרבות, נעשה הדבר קל ופשוט בהרבה. בשורות הבאות מובאות הנקודות החשובות ביותר, שיסייעו לכם להגיע ליעד של תכנית חיסכון הכי משתלמת והכי מתאימה עבורכם.
בדומה לכל מוצר אחר, על מנת לבחור את תוכנית החסכון המתאימה ביותר יש להבין מהם צרכי הלקוח, כלומר הצרכים שלכם. יש אנשים המפקידים סכום קבוע ו-'צבוע מראש' לצורך החלפת רכב כל 4-5 שנים. אחרים מתחילים חסכון עם סכום ראשוני המתקבל בחגיגת ברית או בריתה, במטרה שסכום זה יתפח וישמש את הרך הנולד בהגיעו לגיל 18, או אחרי הצבא. יש חוסכים המוכנים לקחת רמה גבוהה של סיכוי וסיכון, ואילו אחרים מעדיפים מראש יותר בטחון גם על חשבון תשואה נמוכה יותר. לכן, אין דבר כזה תוכנית חיסכון מומלצת באופן גורף, אלא עלינו להיות לקוחות נבונים ואקטיביים, להכיר את עצמנו, להשוות ולבחור.
אז ראשית, כדאי שתגדירו בכתב מהם הצרכים והציפיות שלכם מתוכנית החסכון:
1. מטרה- האם הכסף בתוכנית 'צבוע' למטרה מוגדרת בעתיד? במידה ולא, כתיבה של מספר מטרות אפשריות תסייע להגדיר את המאפיינים הבאים.
2. טווח הזמן- מתי אתם מעריכים שתרצו/תזדקקו לכסף שבתוכנית.
3. מהי רמת הסיכוי- סיכון שאתם מוכנים לקחת לגבי הסכום שתצברו בתוכנית הזו.
בחירת מוצר חיסכון והשקעה תתבסס על השוואת הפרמטרים שיובאו להלן. עבור מי ששולט ביישומי מחשב כגון אקסל/גוגל-דוקס, הדרך המומלצת ביותר לערוך את ההשוואה היא לפתוח קובץ כזה ולהכניס את נתוני המוצרים השונים לטבלה. למי שפחות שולט ביישומים מומלץ ליצור טבלה פשוטה על נייר. על כל פנים, הכנסת הנתונים לטבלה מסודרת 'מקפיצה' אותם מול העיניים ומאפשרת חסכון ניכר בזמן ובחירה מדויקת ומהירה.
טיפ חשוב לגבי אפיקים אלה, הוא לבחון את התשואה שלהם לאורך זמן (רצוי לתקופה של 3-5 שנים אחורה). קיימים מספר אתרים חינמיים המאפשרים השוואה נוחה בין מסלולי ההשקעה של הגופים השונים. הפרמטרים החשובים ביותר שעליכם לחפש הם התשואה הכוללת בתקופה הנבחנת ו- 'מדד-שארפ'. מדד זה משקלל נתונים של סיכון ותשואה. ככל שהוא גבוה יותר הדבר מצביע על עקביות גבוהה יותר של תשואת המסלול וסיכוי גבוה יותר שגם בעתיד הוא יצבור תשואה דומה.
חשוב לציין שבהינתן אפילו מעט אינפלציה, המשמעות היא שהכסף שלכם לא רק שאינו צומח, אלא ערכו הממשי אף מתכווץ.
החלטתם לחסוך? נהדר! עתה הקדישו מעט זמן למציאת תוכנית חיסכון הכי משתלמת. אל תלכו רק לפי הנוחות ואל תהיו לקוחות שבויים של הבנק שבו מתנהל חשבונכם. השקעה של מספר שעות, בירורים ובדיקה מקיפה, עשויה להפיק רווח של מאות ואפילו אלפי שעות עבודה בעתיד. המומחים הפיננסיים שלנו עומדים לרשותכם עם כל המידע והידע לבחירת אפשרויות החיסכון וההשקעה המתאימות והמשתלמות עבורכם. כל זאת בתהליך מקצועי ויעיל ובדגש על מקסום תשואות, הקטנת סיכונים ומזעור עלויות נלוות ומיסים.