בשנים האחרונות גוברת ההתעניינות של גורמים מוסדיים ומשקיעים פרטיים בעולם ההשקעות האלטרנטיביות. אמנם, עד לאחרונה שיחקו על המגרש בעיקר המוסדיים אך כיום יש קרנות השקעה ומגוון אפיקים עצמאיים המאפשרים כניסה גם בסכומים נמוכים יותר ולטווחים קצרים-בינוניים. לכן, גם למשקיע הפרטי הממוצע כדאי להיות עם האצבע על הדופק, להכיר השקעות אלטרנטיביות בכלל ואת מה שמציעות קרנות אלטרנטיביות בפרט. בקרנות האלה יעסוק המאמר הבא.
הסיבות להתעניינות הגוברת בהשקעות אלטרנטיביות
אם כן, אפיקים אלטרנטיביים מעוררים עניין גובר בשנים האחרונות, לאור מחקרים המעידים על תרומה להגדלת התשואות של התיק לאורך זמן. באופן עקרוני מדובר בהשקעות חלופיות לניירות ערך כמו מניות, תעודות סל ואג ח, כך שיש להן זיקה נמוכה אל שוק ההון ותנודותיו. לדוגמא, ההשקעה יכולה להיות בתשתיות, בפרויקטי התחדשות עירונית, בנדל ן מסחרי ולמגורים, בהלוואות לאנשים פרטיים ולגורמים עסקיים, באנרגיה מתחדשת, במטבעות דיגיטליים, במיזמי הייטק ועוד.
יחד עם זאת, ראוי לציין כי השקעות אלטרנטיביות לשוק ההון אינן בהכרח בלתי סחירות. ישנן קרנות מתמחות שאכן סוחרות במוצרים של שוק ההון או נסחרות בעצמן בבורסה, כאשר ההבדל טמון בסוג המוצרים הנסחרים ו/או ברמת התחכום של הקרן וביכולתה לבצע פעולות המבטחות את המשקיעים בפני הפסדים. בכל מקרה, התרומה של אפיקים אלו טמונה בגיוון רב יותר של תיק ההשקעות, מה שיכול לאזן את התשואות לאורך זמן ולפזר סיכונים.
ומהי קרן השקעות אלטרנטיבית?
אל כל אחד מהתחומים שתוארו לעיל, החל בעולם הנדל ן ועד להייטק, ניתן בדרך כלל להיכנס באופן עצמאי. ואולם השקעות כאלו אינן מתאימות לכל אחד, בוודאי לא למשקיעים פרטיים זהירים המעוניינים לגוון את תיק ההשקעות שלהם. הן כרוכות בסכומים גבוהים למדי שאינם תמיד מצויים בכיס, וממילא ההשקעה הגבוהה מקטינה את הפיזור. בנוסף לכך טווח ההשקעה עשוי להיות ארוך ללא כסף נזיל ואף נדרשת מומחיות לא קטנה ומחקר מעמיק של כל תחום רלוונטי.
מסיבות אלו ונוספות ההשקעות האלטרנטיביות היו בעיקר נחלתם של המוסדיים, בין אם באופן ישיר או דרך קרנות למיניהן. ואולם, כיום המצב משתנה במהירות ומוקמות קרנות רבות להשקעות אלטרנטיביות הפונות לאנשים פרטיים. מדובר בגופים המנוהלים על ידי מומחים בעלי בקיאות מצוינת ברמה הכלכלית ובתחום הפעילות של הקרן, אשר מפזרים את השקעותיהם על פני שורה ארוכה של מאות ואלפי נכסים.
המשקיע הפרטי יגלה כי קרן אלטרנטיבית נציעה מספר יתרונות מהותיים. ראשית, היא מקנה פיזור נרחב של סיכונים ומאזנת את התשואות בתיק לטווח קצר, בינוני או ארוך. שנית, המשקיע לא צריך להיות בעל ידע מקצועי מעמיק בתחומים הרלוונטיים שכן הנכסים נבחרים על ידי מומחים. בנוסף, לעיתים קרובות קיימים ביטחונות או פעולות גידור של הקרן על מנת להבטיח ככל הניתן את כספי המשקיעים. וכאמור, סכומי הכניסה יכולים להתאים לכיסו של המשקיע הממוצע.