כדי למקסם את כספי ההשקעה נדרש לאתר השקעות אטרקטיביות אך גם לא פחות חשוב להרכיב תכנית השקעה חכמה שתענה על כל האלמנטים ההולמים את צרכי המשקיע – טווח הזמן, רמת הסיכון, נזילות הכספים ומה מטרת ההשקעה. הנה כל מה שצריך לדעת על תכנית השקעה שתגרום לכסף להתחיל לעבוד בשבילך.
אחת הדרכים להגיע לרווחה כלכלית היא באמצעות היכולת לייצר כסף מכסף או במילים אחרות, לגרום לכסף לעבוד עבורנו. כדי שזה יקרה נדרש מהמשקיע בתחילה להבין לשם מה נועדה ההשקעה ובהתאם לבחון את כל החלופות המוצעות בשוק, בזהירות ובאחריות. עניין זה מקבל משנה תוקף נוכח העובדה כי בשנים האחרונות עולם ההשקעות התפתח ושלל האפיקים והמוצרים השונים להשקעה אמנם פותחים חלון הזדמנויות למשקיעים לנצל את הכסף הפנוי אך גם דורשים להבין את אופי ההשקעה ובמה היא כרוכה.
רוב כספי ההשקעה מנותבים כיום לשוקי ההון המציעים למשקיעים, וותיקים וחדשים כאחד, שלל מכשירים בעלי אופי השקעה שונה. אלו מבטיחים כי אם המשקיע יבצע מיפוי של צרכיו, סביר כי ימצא מספר אפיקים שיתאימו לתנאי ההשקעה שהגדיר. בעניין זה חשוב לציין כי על סמך ביצועי העבר, המצרך הקריטי ביותר עבור המשקיע הוא הזמן.
מחקרים סטטיסטיים שנעשו על-ידי הגופים הפיננסיים המובילים בעולם בנושא טווח זמן ההשקעה ועקבו אחר התשואות שהשיאו המדדים המובילים בשוקי המניות הגיעו למסקנה חד משמעית – ככל שטווח ההשקעה ארוך יותר, הסיכוי להפסד יורד באופן עקבי. יתרה מכך, בהשקעה בשוק ההון לטווח של עשרות שנים, מורידה את הסיכוי להפסד כמה לרמה אפסית. אפשר לומר שפרמטר הזמן שיגדיר המשקיע באשר להשקעה קריטי ביותר ועשוי להכריע האם ההשקעה תהיה מוצלחת או לא. עם זאת, כמובן שישנם עוד מספר כללים שחשוב להכיר.
כללי ברזל לניהול תוכנית השקעה מוצלחת
פיזור השקעות – אחד מהכללים המנחים החשובים ביותר לניהול תמהיל השקעה יציב ומוצלח טמון ביכולת לבצע פיזור בין נכסי השקעה שונים. על אף שכאמור לאורך זמן שווקי ההון מציגים עלייה, השגת התשואה לא צריכה להיעשות רק על-ידי הסתמכות על טווח הזמן אלא גם בזיהוי נכון של השווקים והסקטורים שצפויים להציג צמיחה. לשם כך, נדרשת חשיפה רחבה למספר שווקים לצד גיוון ההשקעה בין הסקטורים השונים.
יתרה מכך, בחינת הפיזור צריכה להתבצע לא רק בנוגע לתיק ההשקעות הפרטי (אם קיים כזה) אלא בהסתכלות רוחבית על כל כספי החיסכון הנמצאים בבעלותכם. כך למשל, אם קרן הפנסיה שלכם מושקעת במסלול מחקה מדד בארה"ב, אז ייתכן כי יהיה זה צעד חכם לבצע חשיפה בתיק הפרטי או לחילופין בכספי חיסכון שלכם במוצר אחר, למדדים בשווקים מחוץ לארה"ב. המטרה היא ששוק או סקטור השקעה בודד לא ייקבלו משקל יתר ביחס לכלל כספי ההשקעה שלכם.
בעניין זה ראוי לציין שעבור מי שלא מכיר את הניואנסים בשוק ההון ולא מיומן מספיק בניהול השקעות באופן עצמאי, רצוי מאוד שישקיע במכשירים שלא דורשים ניהול אקטיבי או לחילופין קיימת האפשרות להעביר את ניהול תיק השקעות לגוף פיננסי מקצועי ואמין שייקח לידיו את המושכות.
רמת סיכון – בעולם ההשקעות קיימת סקאלה רחבה של רמות סיכון וזהו פרמטר שכל משקיע נדרש לבחון אותו כדי להבין האם מכשיר ההשקעה תואם את פרופיל הסיכון שהגדיר כחלק מתכנית ההשקעה. כך למשל, השקעה באגרות חוב נחשבת להשקעה סולידית ביחס להשקעה במניות המוגדרת כהשקעה בעלת רמת סיכון גבוהה יותר.
לרמת הסיכון יש גם משמעות כמובן באשר לגובה התשואה. הסיכון שלוקח המשקיע צריך להישקלל ביחס לתשואה הפוטנציאלית שההשקעה עשויה להניב. אם נחזור לדוגמה הקודמת בנוגע לאגח ומניות – אגרות חוב הן השקעה סולידית ובהתאם סביר להניח כי התשואה הצפויה תהיה צנועה יותר ביחס לתשואה שהשקעה במניות יכולה להניב. בהתאם, גם במידה וההשקעה רשמה הפסד סביר כי מי שהשקיע באגרת חוב יאבד באופן יחסי אחוז נמוך יותר מכספי ההשקעה בהשוואה להפסד שיירשם בנייר ערך. כלומר, שני צדדים למטבע ובכל תכנית הנוגעת בהשקעות יש לקחת בחשבון את שני המקרים.
גמישות ונזילות הכספים – בחירת השקעה היא מהלך מושכל שדורש כאמור היכרות עם פרופיל המוצר הפיננסי אך אין זה אומר שבחלק מהמקרים לא ניתן להתחרט ולנתב את הכספים לאפיק או מכשיר השקעה אחר. ישנם מכשירים, כדוגמת קופת גמל להשקעה שהמשקיע יכול לדלג ממסלול השקעה אחד לשני מבלי שהדבר יהיה כרוך בעלות כלשהי (לרבות תשלום מס) אך מנגד, בקרנות נאמנות המצב שונה כך שאם המשקיע מבקש לנתב את הכספים לקרן אחרת, יהיה עליו לקחת בחשבון שהצעד יהיה כרוך בתשלום, מה שעשוי לעיתים אפילו לשנות את טיב ההשקעה ולהפוך אותה ללא כדאית מבחינה כלכלית.