מסחר באופציות – שאלות ותשובות

זמן קריאה 4 דקות 

מסחר באופציות – שאלות ותשובות
Questions and Answers

הרוב המכריע של משקיעי שוק ההון מכיר את המכשירים הפיננסיים הפופולריים בדמות מניות ואגרות חוב אך הרבה פחות את תחום המסחר באופציות, המהווה חלק בלתי נפרד מסט הכלים העומדים לרשות המשקיע לטובת גידור הסיכונים והגדלת פוטנציאל הרווח. עם זאת, חשוב להבין לעומק את המסחר באופציות כמו גם את הסיכונים הכרוכים בו, הרי שמדובר בכלי מסחר ספקולטיבי עבור מי שלא עושה בו שימוש מושכל ונכון. מעוניינים להבין יותר על מסחר באופציות? הנה מאמר חובה שיעשה סדר בדברים

עד לא מזמן נחשב תחום המסחר באופציות כמגרש המיועד למקצועני שוק ההון בלבד אלא שתפיסה זו הולכת ודועכת נוכח ההבנה כי שימוש נכון וזהיר באופציות עשוי להטיב עם כל משקיע – בניהול סיכונים אפקטיבי ובהגדלת פוטנציאל התשואה. אופציות (הנקראות גם נגזרים) הן למעשה מכשיר פיננסי הנגזר מנכס בסיס מסוים – מניה, צמד מטבעות, סחורה ומדד – כדוגמת מדד ת"א 35, מדד ת"א 90, שער החליפין שקל-דולר, זהב, נפט, מניות של חברות מובילות וכיוצא בזה. 

האופציה מהווה מעין חוזה עתידי בין שני צדדים, מוכר וקונה, כאשר אחד מהם הוא כותב האופציה והשני הוא זה הרוכש אותה (מעין משחק סכום אפס). כותב האופציה למעשה מעניק לרוכש את הזכות לקנות/למכור את נכס הבסיס שהוגדר עבור מחיר הנקבע מראש ובתאריך יעד מסוים. מנגד, רוכש האופציה, המהווה צד שני לעסקת ההתחייבות, מקבל כאמור את הזכות לקנות או למכור את נכס הבסיס שנקבע מראש עבור מחיר הנקבע גם הוא מראש בתאריך ספציפי. 

מלבד זאת, יש שני סוגי אופציות – אופציית מכר (PUT) ואופציית רכש (CALL). כל אחת מהן בעצם מאפשרת למשקיע להרוויח מעלייה או ירידה בערך נכס הבסיס וזאת במסגרת תקופת זמן קצובה מראש כאשר בתום התקופה האופציה פוקעת, כלומר זה המועד המכריע האם המשקיע הרוויח או הפסיד. לצד זאת, חשוב להדגיש כי רכישת אופציה לא מחייבת המתנה ליום הפקיעה ומאפשרת גם את מכירת האופציה לידיים אחרות במסגרת התקופה עצמה.

כדי לעשות סדר, נעזר בדוגמה פשוטה להבנה בנוגע למסחר באופציות מעו"ף. אופציה שקולה כאמור למעין התערבות בין שני צדדים ולצורך העניין, אלו בחרו ליצור "התערבות" על מדד הדגל של הבורסה לניירות ערך בישראל – מדד ת"א 35 (בעבר נקרא מדד המעו"ף). נניח והמדד נע סביב ה-1,500 נקודות, אחד הצדדים בהתערבות מעריך כי בעוד חודש המדד יעמוד על רמה הגבוהה מ-1,510 נקודות, לעומת זאת הצד השני סבור כי המדד יגיע בעוד חודש (מועד פקיעת האופציה) לרמה השווה או הנמוכה מ-1,490 נקודות. 

מי שהעריך כי האופציה תפקע מעל שער המדד הנוכחי, כלומר שהמדד יעלה בתקופת הזמן הקבוצה עד פקיעת האופציה, בעצם רוכש אופציה מסוג Call (קנייה). הצד השני, שהעריך כי המדד דווקא יהיה נמוך מרמתו הנוכחית יחזיק באופציה מסוג PUT )מכר). כלומר, אופציה המאפשרת להרוויח מירידה במדד. היום הקובע בכל אופציה על מדד ת"א 35 הינו מועד הפקיעה הנקבע ביום חמישי האחרון בכל חודש, אולם כאמור האופציות נסחרות בכל יום וניתן למכור ולקנות אותן בכל רגע נתון. 

בחזרה לדוגמה – כל נקודה במדד מעל ההערכה של המשקיע שווה 100 ש"ח. משמע, מי שהעריך כי המדד יפקע ברמה גבוהה מ-1,510 נקודות ויחזיק באופציה עד ליום הפקיעה, יגרוף רווח של 100 ש"ח על כל נקודה אם המדד יפקע ברמה של 1,511 נקודות ומעלה. מתוך הרווח נלקח כמובן מס רווחי הון בגובה של 25%. חשוב להבין, מאחורי כל אופציה עומד "כותב האופציה" שהוא למעשה זה שישלם את הרווח למשקיע על כל נקודה ומכאן קל להבין כי האינטרס של כותב האופציה הפוך מזו של רוכש האופציה.   

רוצים לשמוע עוד על מסחר באופציות – שאלות ותשובות

מוזמנים להשאיר פרטים

שאלות ותשובות בנושא מסחר באופציות

  • לסיכום – מסחר באופציות מה זה

אופציה היא למעשה חוזה בין שני צדדים – מוכר וקונה. המוכר הוא למעשה זה הכותב את האופציה על נכס בסיס כלשהו ולמעשה זו ניתנת לרכישה על-ידי המשקיע. משמע, מול כל קונה אופציה עומד הכותה, מה שבהכרח מחייב כי כאשר צד אחד מרוויח, הצד השני מפסיד. 

במילים אחרות, אם האופציה פקעה מעל השער שהעריך הקונה המחזיק באופציה, כותב האופציה הוא זה שישלם את התמורה. מכאן, שכותב האופציה נדרש להיות בעל ביטחונות חזקים (כדי לעמוד בהתחייבויותיו לשלם לרוכשים את הרווח) ואין באפשרותו לממש את העסקה במהלך התקופה, בניגוד לקונה שעומדת לזכותו האפשרות למכור את האופציה בכל עת. 

  • איך מתבצע המסחר באופציות?

אופציות ניתנות לרכישה ומכירה במסגרת זמני המסחר בבורסה לניירות ערך. כלומר, הן סחירות כמו אג"ח ומניות, וניתנות להעברה ממשקיע למשקיע. עם זאת, הבנקים וגופי ההשקעה דורשים בדרך כלל מכל משקיע המבקש לסחור באופציות (נגזרים) לחתום על מסמכים המאשרים כי הוא מודע לסיכון הגבוה הגלום במכשיר זה. 

  • האם מסחר באופציות נחשב ספקולטיבי? ולמי מתאים?

חשוב לציין כי מסחר בכל מכשיר פיננסי בשוק ההון ללא היכרות מוקדמת והבנת כלל הסיכונים – הוא ספקולטיבי ונחשב כהימור מצד המשקיע. עם זאת, המסחר באופציות אמנם מגלם סיכון גבוה להפסד כספי מהיר (כמו גם האפשרות לרווח מהיר) אך מדובר בתחום המתאים לכל משקיע המבקש לבצע ניהול וגידור סיכונים במסגרת תיק ההשקעות, זאת לאחר שלמד והבין את כל מה שכרוך במסחר באופציות.

  • אילו סוגי אופציות קיימים?

ישנם סוגים שונים של אופציות אך השכיחות ביותר הן האירופאיות והאמריקאיות. באירופאיות ניתן לממש את האופציה רק במועד הפקיעה, כלומר תאריך המימוש הינו קבוע וידוע מראש. מנגד, אופציות אמריקאיות מאפשרות לרוכש לממש את האופציה בכל רגע נתון עד מועד הפקיעה, המחזיק בה אינו מחויב להמתין למועד הפקיעה.

  • מהם השימושים העיקריים של אופציות?

אופציות משמשות בעיקר ככלי אסטרטגי לגידור סיכונים. כך למשל, ניצול נכון אפשרי על-ידי רכישת אופציית מכר (PUT) על מניה המחוזקת בתיק ההשקעות, כך במקרה של טלטלה בשווקים וירידה חדה בנכס הבסיס, המשקיע מקזז את ההפסד מאחר ורושם רווח מהאופציה. כמו-כן, ניתן להרוויח ממסחר באופציה גם ללא ניהול סיכונים, כלומר ככלי השקעה במטרה לייצר רווח.

מחפשים הזדמנויות השקעה ?

  • מי מרוויח ומי מפסיד ממכירה או קנייה של אופציות מעו"ף?

משקיע הרוכש אופציית Call מהמר למעשה על עלייה במדד ת"א 35. מול מי שקונה אופציה כזו, ישנו הצד השני – "כותב האופציה" ולמעשה הוא מחזיק באינטרס הפוך לרוכש: אם כאמור מישהו קונה אופציית Call , מי שכתב את אופציית ה-Call מעוניין בירידת שערים במדד (נכס הבסיס).

  • מהי התקופה המקסימלית לאופציה על מדד ת"א-35 (לשעבר מדד המעו"ף)?

התקופה המקסימלית עד לפקיעת אופציה על מדד המעו”ף קצובה בשלושה חודשים, כאשר יום המסחר האחרון של כל אופציה ("פקיעה") הוא ביום חמישי שלפני יום שישי האחרון בחודש, בשלב תחילת המסחר הרציף.

  • מה הכוונה במימוש אופציה ומה מקבל המשקיע לאחר המימוש?

לרוב, מחזיק האופציה מקבל בעת המימוש סכום כסף המייצג את ההפרש בין מחיר המימוש הנקוב באופציה לבין שער נכס הבסיס במועד הפקיעה.

  • מהם הסיכונים הגלומים במסחר באופציות?

אופציה היא נכס ממונף המגלם בהתאם סיכון גבוה עם תנודתיות עמוקה יותר בהשוואה לנכס הבסיס. בהתאם, נדרש כל משקיע להכיר את אופיו של המכשיר ובמה כרוכה השקעה. עם זאת, אופציה מהווה עבור משקיעים רבים גם כלי מסחר לגידור סיכונים והשקעה העומדת בפני עצמה למטרת רווח. כך או כך, נדרש לבחון היטב האם במקרה של מסחר באופציות התמורה עולה על שלל הסיכונים.   

  • האם חל מיסוי רווחים על אופציות?

כנהוג ובדומה ליתר מכשירי ההשקעה בשוק ההון, גם על אופציות חל מס רווחי הון בשיעור של 25%.

לסיכומו של עניין, המסחר באופציות אמנם מגלם סיכון גבוה יחסית ונדרשת הבנה מעמיקה של כלי המסחר וזהירות יתרה אך במקביל מדובר במכשיר המאפשר לבצע  גידור ומזעור הסיכונים בצורה חכמה בתמהיל ההשקעות. כדי לסחור בתבונה באופציות, צוות המומחים הפיננסיים שלנו עומד לרשותך וישמח לסייע בבניית אסטרטגיית השקעה המשלבת גם אופציות במטרה לבצע ניהול סיכונים מושכל.

רוצים לשמוע עוד על מסחר באופציות – שאלות ותשובות

מוזמנים לשלוח לנו הודעה

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותכם

הדרך הנכונה לתכנון וניהול פיננסי לדור הבא

מומלץ עבורך
מדינת ישראל מחלקת הטבת מס של 40% עבור בני 60 +

בואו לבדוק את זכאותכם 

האם הכסף שלך מנוהל נכון?

הגיע הזמן לעשות את הצעד הראשון לעתיד הכלכלי שלך

העתיד הכלכלי

לקבלת טיפים על חיסכון, השקעות, כלכלה פרקטית ועוד..

רוצה לגלות מהם סוגי ההשקעות האלטרנטיביות המתאימים לך?

הגיע הזמן לעשות את הצעד הראשון לעתיד הכלכלי שלך

הפייסבוק שלנו
להשוואה בין ניהול תיקים לפלטפורמת ההשקעה השונות

הגיע הזמן לעשות את הצעד הראשון לעתיד הכלכלי שלך

הנצפים ביותר

לתכנון פיננסי מקצועי לעתיד הכלכלי שלך

השאירו פרטים ומומחה מטעמינו יחזור אליכם בהקדם