רגע לפני שנצלול אל תיקון 190 – מהו מיסוי נומינאלי?
אחרי שהבנתם את היתרונות הבסיסיים של קופות הגמל כאפיק השקעה ארוך טווח, יש עוד מונח שראוי להסביר והוא מיסוי נומינאלי. במרבית אפיקי ההשקעה, ובוודאי בהשקעות פרטיות, כאשר אתם מושכים כספים יהיה עליכם לשלם מס ריאלי בגובה 25% על רווחי ההון. המס הריאלי מתייחס אך ורק אל שיעור הרווח שלכם שמעל לאינפלציה בשנה הרלוונטית, ולעומתו מס נומינאלי מוטל על הרווח כולו.
המשמעות היא שככל שהאינפלציה יותר גבוהה כך משתלם יותר לחסוך באפיק עם מיסוי ריאלי, שכן חלק גדול יותר מהרווחים שלכם אינו חייב במס. מאידך, ככל שהאינפלציה נמוכה יותר כך מתקרב המיסוי הריאלי לשיעור של המיסוי הנומינאלי, עד שמגיעים לריבית אפס או שלילית שבה הם מתאזנים. במקרה כזה של ריבית נמוכה או אפסית, אם אתם חוסכים למשל באפיק עם מיסוי 15% נומינלי, הרי שמשיכת הכספים ממנו תהיה משתלמת יותר מאפיק רגיל עם מיסוי 25% ריאלי.
זהו המצב כיום: האינפלציה בישראל נמוכה מאוד בשנים האחרונות. היא עמדה בין השנים 2014-2016 על מתחת לאפס, בשנת 2017 על 0.3%, בשנת 2018 על 0.8% ובשנים 2019-2020 שוב ירדה אל מתחת לאפס. ומדוע כל זה חשוב? מפני שלפי תיקון 190 ניתן לבצע משיכת כספים הונית (בניגוד להפרשה קצבתית) מקרנות הגמל, שתהיה חייבת במס 15% נומינלי בלבד.
אז מהו בעצם תיקון 190?
תיקון 190 בפקודת מס הכנסה נוגע לא רק לקופות הגמל אלא גם לקרנות פנסיה ולפוליסות ביטוח. אולם לאור היתרונות שתוארו לעיל ובעיקר לאור האפשרות למשיכה הונית, מרבית האנשים מיישמים אותו על קופות הגמל. למעשה, התיקון עבר עוד בשנת 2012 אם כי המודעות הציבורית אליו התגברה רק בשנים האחרונות. מדובר בעיקר בציבור החוסכים המבוגרים המעוניינים מצד אחד באפיקי השקעה יותר מבוזרים, המציעים תשואות גבוהות יותר מפיקדונות וקרנות נאמנות, ומצד שני רוצים אפיקים חסכוניים בדמי הניהול עם אפשרות למשיכת כספים בעת הצורך תחת מיסוי כמה שיותר נמוך.
התיקון המדובר הופך עבור חלק מהחוסכים המבוגרים את קופות הגמל למכשיר יותר אטרקטיבי, זאת בזכות מספר הטבות. ראשית, כפי שאמרנו התיקון קובע כי בעת משיכה יחול מיסוי נומינאלי של 15% על הרווחים, נמוך יותר מ- 25% ריאלי באפיקים אחרים להשקעה הונית. מאחר שהאינפלציה בשנים האחרונות נמוכה מאוד אכן מדובר בהטבה.
שנית, לפי התיקון לפקודת מס הכנסה ישנה תקרה של 1.05% על דמי הניהול בחיסכון בקופות גמל, כאשר העלויות פוחתות ככל שסכום ההשקעה יותר גדול. למעשה, דמי הניהול הממוצעים בקופות הגמל עומדים בממוצע על כ-0.65%, שיעור נמוך יותר מאשר בתיקי השקעות מנוהלים.
ועוד הטבת מס חשובה קשורה להורשת הכספים למוטבים או ליורשים במקרה של פטירה. ההטבה אומרת שאם החוסך נפטר לפני שהגיע לגיל 75 יכולים המוטבים או היורשים למשוך את הכספים עם פטור מלא ממס, כמו כן יוכלו להעביר את הכספים לקופות גמל אחרות הרשומות על שמם ללא מיסוי. לעומת זאת, אם הפטירה חלה אחרי גיל 75 הרי שמשיכת הכספים תהיה חייבת במס של 15%, או במקרה של קבלת הכספים כקצבה – ללא מיסוי.
לבסוף, הטבה משמעותית שמביא התיקון קשורה בקבלת הכספים קצבה. מאז שנת 2008 כל קרנות הגמל בישראל הן קרנות משלמות קצבה (למעט קופות גמל להשקעה), ולפי תיקון 190 מי שבוחר להפוך את הכספים שנחסכו בקופה לכספי פנסיה, כלומר לקצבה חודשית, ייהנה מפטור מלא ממס על כספים אלו.
יחד עם זאת, ולמרות כל האמור לעיל, חשוב להבין כי הפקדות כספים ומשיכות תחת תיקון 190 חייבות לעמוד בתנאים מסוימים, שאינם מכוונים או מתאימים לכל אחד.