שלל מכשירי החיסכון ארוכי הטווח המוצעים היום בשוק החיסכון הפנסיוני עשויים לבלבל רבים באשר לתנאים, הטבות, מסלולי המס והכיסויים הביטוחיים שכל אחד מהם מקנה לחוסך. לפניכם מדריך בכל הקשור ליתרונות, החסרונות וההבדלים הקיימים בין שתיים מהחלופות הנפוצות ביותר – קרן פנסיה וקופת גמל – שיסייע להבין מה כולל כל אחד מהמוצרים ואיזו מבין האפשרויות עדיפה עבורכם.
לפני שנצלול לפרמטרים באשר לשאלת ההבדל בין קרן פנסיה לקופת גמל, שני אפיקי החיסכון מהפופולריים ביותר בשוק הישראלי, חשוב להבין את מהות המכשירים, איך הם מתפקדים ולשם מה נועדו. ראשית, כל אחד ממכשירי החיסכון ארוך הטווח מטרתו להוות מקור הכנסה חודשי וקבוע ביום שלאחר הפרישה מהעבודה וזאת מתוקף חוק "פנסיית חובה" הקובע כי שכירים ועצמאים מחוייבים בהפרשות סדירות לחיסכון פנסיוני, במטרה לייצר רשת ביטחון כלכלית שתבטיח את עתידם.
בשנים האחרונות מעודד משרד האוצר את החוסכים להגדיל את סכום ההפקדות לאותם אפיקי חיסכון פנסיוניים, מתוך הבנה כי מדובר במקור הכלכלי המרכזי והחשוב ביותר שישרת אותנו בתקופת הפנסיה. קופת גמל וקרן פנסיה נועדו בדיוק למטרה זו ומתפקדים כאפיקי חיסכון ארוכי טווח במסגרתם מתבצעת מדי חודש הפקדת כספים, המושקעים בשוק ההון בהתאם למסלולי ההשקעה ורמת הסיכון שקבע החוסך, אלו נצברים עד הזכאות לקבלת קצבה עם הגעת העמית לגיל הפרישה. אלא שעל אף ששני מכשירים אלו זהים בתכליתם, כל אחד מחזיק במאפיינים ויתרונות יחודיים.
קרן פנסיה וקופת גמל – דומים אך גם שונים
כיסויים ביטוחיים
קרנות הפנסיה, מלבד היותן מכשיר חיסכון ארוך טווח הנועד לשרת את העמית ביום שאחרי הפרישה מהעבודה, מתפקדות גם כמכשיר הכולל מרכיבים ביטוחיים כברירית מחדל – ביטוח חיים, המזכה בקצבה חודשית לשארים שנקבעו במקרה של פטירה חלילה בטרם עת של המבוטח וביטוח אובדן כושר עבודה. אלו שני הביטוחים המובנים בקרן להם זכאי כל עמית, כאשר ההפקדה לקרן מתחלקת לכיסוי עלויות שני ביטוחים אלו, בעוד החלק הנותר, ולרוב המשמעותי יותר, מיועד לצבירת כספים בחיסכון עצמו.
כמו-כן, לעמית עומדת האפשרות להרחיב את סל הכיסויים הביטוחיים בקרן הפנסיה, אלא שזו כמובן כרוכה בעלות נוספת, משמע פחות כסף מההפקדות החודשיות מופנה לחיסכון עצמו. לעלויות הביטוחים בקרן הפנסיה יש להוסיף כאמור גם עלות מכבידה נוספת אפשרית במקרה של גירעון אקטוארי אז ייאלץ העמית להפריש סכום כסף נוסף לטובת כיסוי הגירעון.
איזון אקטוארי בקרן הפנסיה מבטא את עקרון הערבות ההדדית בין כלל העמיתים בקרן כך שבמקרה תביעה (בגין אובדן כושר עבודה למשל), העמיתים בקרן הפנסיה הם אלו הנושאים בנטל תשלום הפיצוי ולא החברה עצמה. כלומר, החוסכים בקרן מבטחים האחד את השני. אם יש ריבוי תביעות, נוצר גירעון אקטוארי וכל עמית נדרש להפריש סכום כסף לטובת כיסוי העלויות.
מנגד, קיים הבדל בין קופת גמל לפנסיה, שכן הקופה אינה כוללת כיסויים ביטוחים באופן מובנה. החוסך בקופת גמל, אשר יבקש לרכוש כיסויים ביטוחיים כדוגמת אלה הקיימים בקרן הפנסיה, יידרש לרכוש אותם בנפרד ולעיתים גם בעלויות גבוהות יותר מאלה שמשלם החוסך בקרן הפנסיה. לפיכך, קופת הגמל לא פועלת לפי העיקרון של "איזון אקטוארי", כלומר אין למצב העמיתים האחרים השפעה על זכויות החוסך, והם לא יופחתו או יגדלו בהתאם להתחייבויות חברת הביטוח.
\
בשורה התחתונה, קיים הבדל בין קרן פנסיה לקופת גמל כך שחוסך המעוניין בכיסויים ביטוחיים עשוי לבחור בקרן הפנסיה, בעוד חוסך המחפש חיסכון נטו ללא הוצאות על רכיבים ביטוחיים, אם כי חשובים מאוד, עשוי להעדיף את קופת הגמל.