שלא כמו רואה חשבון, שאחראי על ניהול חשבונאי של כספי לקוחותיו וייצוגם מול רשויות המס בתבנית קבועה של שנת מס בודדת, מנהל פיננסי אחראי על הנחיה פיננסית מקיפה וכוללת של לקוחותיו מעבר לגבולות של זמן, הון ואפיקי עשיית רווח, במטרה לסייע בידם ולהוביל אותם בקבלת ההחלטות הפיננסיות הטובות ביותר עבור עצמם. בשורות הבאות נספר לכם על מכלול התועלות שמספק לכם מומחה ייעוץ פיננסי ועל הדרך הטובה ביותר לבחור את האיש שינהל לכם את הכסף.
מה זה ניהול פיננסי ומה הוא כולל?
ניהול פיננסי הוא תחום שמגיע למעשה מהמרחב הארגוני, אך מחלחל בשנים האחרונות יותר ויותר למגזר הפרטי. ניהול פיננסי, משמעותו ארגון, הנחיה, פיקוח ותכנון כלל הפעולות הפיננסיות שמבצע ארגון או אדם לצורך השגת מטרותיו הפיננסיות. ייחודו מול תחומים אחרים בעולם הפיננסי ולמעשה, ההבדל המרכזי בין מנהל ליועץ פיננסי הוא בנקודת המבט האסטרטגית שלו. רואה החשבון שלכם, למשל, מנהל את הכנסותיכם והוצאותיכם מנקודת מבט חשבונאית מיסויית ובמונחים של שנת מס ושיעורי מס. יועץ פיננסי מספק לכם שירותי ייעוץ מנקודת מבט של פתרון בעיות פיננסיות ובחירת אלטרנטיבות פיננסיות במונחים של כדאי או לא כדאי. מתכנן פיננסי, שגם משמש בדרך כלל גם בתור משווק פיננסי, הוא כבר איש המקצוע ששירותיו הם הקרובים ביותר לתחום של ניהול פיננסי מעצם נקודת המבט הכוללת שלו על ההון שלכם ועל אופן הניתוב שלו לאפיקי השקעה וחיסכון.
מנהל פיננסי או מנהל ייעוץ פיננסי, הוא למעשה פונקציה מקצועית המעניקה לכם את כלל רכיבי הייעוץ הפיננסי ורכיבי התכנון הפיננסי מנקודת מבט אסטרטגית, שרואה את ההכנסות וההוצאות שלכם, את תיק ההשקעות שלכם, את המטרות והיעדים שלכם ואת כלל הפעולות שאתם מבצעים ו/או יכולים לבצע עם ההון העומד לרשותכם, בכדי שתוכלו לנוע קדימה במלוא העוצמה כגוף אחד. מאפיין ייחודי נוסף לתחום הניהול הפיננסי הוא שהניהול מבוצע באופן יזום, מתוכנן ומוגדר מראש על ידי איש המקצוע ולא כמענה לפנייה של הלקוח. לצורך העניין, היועץ הפיננסי לא ימתין שתגיעו אליו עם בעיה פיננסית, אלא יאתר אותה בעצמו ואף ימנע אותה מלכתחילה. הוא לא יבחן שתי אופציות השקעה שאתם מתלבטים ביניהן כדי להמליץ לכם על האחת הנבחרת, אלא יחפש עבורכם את האופציות הטובות ביותר בעצמו ועל בסיס קבוע. באופן מעשי, הנה מרכיבי המפתח של פונקציית הניהול הפיננסי:
- גיבוש דוחות כספיים, דוחות פעילות הונית (השקעה, חיסכון, הכנסות, הוצאות) ועריכת תחזיות
- בקרה ופיקוח על ההתנהלות הפיננסית ובכלל זה התפתחות השקעות, כמה כסף נצבר, פעולות פיננסיות שבוצעו וכן הלאה
- גיבוש דרכים לייעול ההתנהלות הפיננסית באמצעות הפחתת הוצאות והגדלת הכנסות בהתאם ליעדי הלקוח – כמה עולה והיכן ניתן לחסוך
- ניתוח מגמות שוק ואיתור הזדמנויות השקעה וחיסכון
- סיוע, ליווי ותמיכה ללקוח בקבלת החלטות פיננסיות
איך תבחרו את הגורם המקצועי המתאים לניהול כספכם?
כפי שניתן לראות, לאור מעורבותו הנרחבת ולאור מידת האחריות המוטלת עליו, הגורם המקצועי שאותו תפקידו על ניהול פעילותכם הפיננסית יכול להכריע את מידת ההצלחה או הכישלון הפיננסיים שלכם, יותר מכל השקעה, חיסכון או פעולה פיננסית בודדת כזאת או אחרת. בהתאם לכך, גם עליכם חלה אחריות כבדה, לפחות בשלב של בחירת אותו גורם מקצועי ולהלן מספר פרמטרים שיסייעו לכם לבצע את הבחירה הטובה ביותר ולבצע אותה ממקום של ידע וביטחון: