עבור כל מי שמבקש לחסוך כספים כהערכות מוקדמת להוצאה עתידית בלתי צפויה או להשגת מטרה כלשהי, מסתמן כי פוליסת החיסכון מספקת את המענה האידיאלי – גמישות בסכומי ותדירות ההפקדות, חשיפה לשוק ההון באמצעות מגוון מסלולי השקעה ונזילות הכספים שנצברו בכל רגע נתון. מה היא פוליסת חיסכון ומה ההבדל מול שאר המכשירים המקבילים? הנה מדריך עם כל מה שחשוב לדעת על פוליסת חיסכון פיננסית.
חיסכון של כסף בצד הוא צעד חכם עבור כל אחד המבקש להכין את הקרקע לכל מקרה בו תצוץ הוצאה כלכלית בלתי צפויה או לטובת מימוש מטרה כלשהי – רכישת רכב, שיפוץ הדירה, חיסכון לכל ילד, חופשה מפנקת או כל צורך אחר. נוכח זה, שוק מכשירי החיסכון מציע היום מגוון דרכים לחיסכון כלכלי יעיל אלא שבין שלל האפשרויות, מסתמן כי פוליסת החיסכון זוכה לפופולריות גוברת בקרב החוסכים המבינים כי מדובר במכשיר אטרקטיבי המגלם מגוון יתרונות.
מהי פוליסת חיסכון?
מדובר במוצר חיסכון, ללא רכיב ביטוחי, המוצע ומנוהל על-ידי חברות הביטוח ונמצא תחת פיקוח רשות שוק ההון. הפוליסה למעשה מספקת מענה לכל מי שצבר סכום כסף ורוצה להוציא ממנו יותר או לחלופין עבור כל אחד המבקש לפתוח אפיק חיסכון לכל טווח זמן ולכל ייעוד. כשלב הראשון, עם הקמת הפוליסה, נדרש החוסך לביצוע הפקדה חד-פעמית של סכום כסף התחלתי בהתאם לרף המינימלי שקבע אותו בית השקעות, לרוב החל מכמה מאות עד אלפי שקלים בודדים.
במהלך כל תקופת החיסכון, ישנה לחוסך גמישות מלאה באשר לתדירות וגובה ההפקדות, הנתונים לשיקול דעתו. נוסף על כך, הכספים בפוליסה כאמור נזילים ולרשות החוסך עומדת האפשרות לבצע משיכה, חלקית או מלאה, בכל עת שייבחר.
לחוסך ישנו מרחב תמרון וגמישות מלאה גם באשר לבחירת אופי השקעת הכספים בשוק ההון. בכל פוליסת חיסכון מוצעים מספר מסלולים ברמות סיכון שונות, בניהם מסלול השקעה סולידי ללא חשיפה למניות, מסלולים המשלבים חשיפה לניירות ערך ואגרות חוב ומסלול מנייתי הקובע כי כספי החיסכון יושקעו רק באפיק זה. ישנה אפשרות לשלב בין מספר מסלולי השקעה באותה הפוליסה או לחילופין לעבור בין המסלולים במהלך התקופה, זאת מבלי שהפעולה תוגדר כאירוע מס.
מלבד זאת, מס רווח ההון בפוליסה, בגובה 25% מהרווח הריאלי, מנוכה רק בעת ביצוע משיכת הכספים, מה שמייצר עבור החוסך אפקט ריבית דה-ריבית שלמעשה מגדיל את פוטנציאל הרווח על פני תקופת החיסכון – והופך מהותי יותר ככל שטווח ההשקעה ארוך יותר.