בחלק ממכשירי החיסכון (קרן פנסיה, ביטוח מנהלים וכיוצא בזה) ישנם מרכיבי ביטוח מובנים העומדים לרשות החוסך במקרה של אירוע ביטוחי, בעיקר במקרים בהם נבצר ממנו לעבוד או נדרש חלילה לטיפול רפואי ממושך. גם עבור רכיבי הביטוח משלם החוסך מדי חודש תשלום המגולם לעיתים כחלק מדמי הניהול ובמקרים אחרים בעלות נפרדת. כך או כך, העידוד להגדלת הצבירה בחיסכון הפנסיוני נעשה גם באמצעות מתן הטבות מס המאפשרות לחוסך לנצלן בחוכמה כדי להפחית עד כמה שניתן את ההפרשה הפנסיונית חייבת במס.
מהי הטבת המס ומה הכוונה בזקיפת מס?
כל עובד שממשכורתו נוכו כספים לטובת הפרשת חלקו לביטוח פנסיוני (ללא קשר להפרשת המעסיק), עומד לטובתו זיכוי ממס הכנסה בשיעור של 35% עבור אותם סכומים שהפריש. עם זאת, לצורך קבלת הזיכוי עבור מלוא הכספים שהופרשו, נדרשים להתקיים שני תנאים מצטברים:
- הסכומים שהפריש העובד לפנסיה אינם עולים על שיעור של 7% משכרו.
- הסכום הכולל שהפריש העובד לפנסיה לא חוצה את רף ה-7,308 ש"ח בשנה (נכון לשנת 2021).
עם זאת, במקרה בו העובד הפריש כספים המהווים שיעור של מעל 7% משכרו או לחילופין סכום ההפרשות לפנסיה גבוה כאמור מהרף של 7,308 ש"ח לשנה, יינתן הזיכוי רק עבור הסכומים שלא עוברים את התקרה, ואילו יתרת הסכום תזקוף לעובד חיוב מס הכנסה, ביטוח לאומי ומס בריאות, כלומר התשלום שנזקף יישמר לזכותו כהגדלת הקצבה הפטורה ממס הכנסה ומס רווחי הון.
זקיפת מס על תגמולי הפנסיה מצד המעסיק
ההפקדה המקסימלית לתגמולי מעסיק למוצר הפנסיוני עומדת על 7.5% משכר העובד, שכן לכל הטבת מס ישנה תקרה מסוימת המגבילה את סכום או שיעור ההפקדה. כך לדוגמה, מעסיק אשר יבצע הפקדה לפנסיה ביחס לשכר העולה על 26,378 אלף ש"ח בחודש (נכון ל-2021) יאלץ לזקוף לעובד את ההפרש לטובת מס הכנסה, בריאות וביטוח לאומי .
כלומר, אם נכפיל 7.5% בתקרת השכר העדכנית (26,378 ש"ח) נקבל סך של 1978 ש"ח. המשמעות היא שכל הפקדה מצד המעסיק שתחצה את הסכום הנ"ל בחודש, תזקוף לזכות העובד כאשר גובה זקיפת המס תהיה בהתאם למדרגת המס השולי הרלוונטית לאותו עובד. במילים אחרות, החלק היחסי שהוא הפער בין תקרת השכר לסכום ששולם בפועל על שכר גבוה יותר, יישמר לטובת החוסך ויאפשר בגיל בפרישה לנצל זאת כקצבה פטורה כאמור ממס הכנסה ורווחי הון.
בקרן התשלמות למשל, אחד המוצרים האטרקטיביים בשוק החיסכון הפנסיוני, ישנה תקרה להטבות מס העומדת על 15,712 ש"ח (נכון ל-2021). משמעות הדבר היא שבמידה ושכר העובד יעלה על תקרה זו, המעסיק יזקוף את פער ההפקדה לטובת העובד לאחר תשלום הכולל מס הכנסה, ביטוח לאומי ומס בריאות. עם זאת, במקרים של הפרשות החורגות מהתקרה הקבועה במסגרת קרן השתלמות, ישנה לעיתים חוסר כדאיות כלכלית לביצוע הפקדות גבוהות כך שרצוי לשקול אפשרות להפקדת יתרת הכספים למוצר פנסיוני אחר.