כמו כן, החזר מס 125ד קבע תקרה שנתית של הפטור, כאשר זו משתנה אם מדובר ביחיד או בבני זוג העונים על התנאים (נכון לשנת 2022):
- עבור יחיד, פטור ממס רווח הון עד תקרת רווחים של 13,800 ש"ח. כלומר, החזר המס עומד בפועל על 3,450 ש"ח (25% מתוך 13,800 ש"ח).
- עבור בני זוג, העומדים שניהם בתנאי הגיל, פטור ממס רווח הון עד תקרה של 16,920 ש"ח יחד. כלומר, החזר מס משוקלל עבור שניהם בסך 4,230 ש"ח.
נעזר בדוגמה שתסייע להבין איך מתבצע חישוב גובה ההחזר. נניח שחוסך יחיד השקיע בפוליסת חיסכון וזו הניבה לו במהלך שנה קלנדרית רווח בגובה 10 אלף ש"ח. המס בגין הרווח, לפי שיעור של 25% כנהוג בחוק, הינו 2,500 ש"ח. אם החוסך עומד בתנאים למימוש הטבות מס לפי סעיף 125 ד לפקודת מס הכנסה, הוא יזכה בפטור מלא מתשלום מס רווח הון, שכן התקרה כאמור מתייחסת לרווחים עד 13,800 ש"ח ולכן פוטרת אותו באופן מוחלט מכל חבות מס.
במקרה אחר, בני זוג השקיעו בפוליסת חיסכון וצברו במהלך השנה רווחים של 20 אלף ש"ח. ללא ההטבה, נדרשים היו לשלם בגין הרווח מס בשיעור של 25%, כלומר 5 אלף ש"ח. עם זאת, ניצול ההטבה לפי סעיף 125 ד', יקנה פטור ביחס ל-16,920 ש"ח מתוך הרווח שצברו. הלכה למעשה, ההטבה תפחית את תשלום המס ל-770 ש"ח בלבד. כלומר, חיסכון של 4,230 ש"ח בהשוואה לתשלום המס רווח הון שהיו נדרשים לשלם בנטרול ההטבה.
מכירה רעיונית, הדרך לממש את ההטבה ולהמשיך להנות מיתרונות הפוליסה
החזר מס לפי סעיף 125ד לא ניתן באופן אוטומטי לזכאים ומותנה במימוש הרווחים בפוליסה (יצירת אירוע מס). מכיוון שמדובר בהטבה שנתית, המתאפסת בכל שנה, רצוי לנצלה בכל אחת משנות החיסכון ולכן קיימת האופציה לבצע "מכירה רעיונית".
הכוונה היא לביצוע פעולה טכנית בלבד של מכירת הנכסים הרווחיים בפוליסה כדי לייצר אירוע מס, משמע הכרה ברווחים מצד רשויות המס וגביית מס רווח הון בהתאם. זו מאפשרת להגיש את המסמכים שיתקבלו מחברות הביטוח המנהלות את הפוליסה, ויעידו על תשלום המס לטובת קבלת ההחזר בפועל. בתום הפעולה, מבצעים קנייה מיידית של נכסי הפוליסה "חזרה" וזו ממשיכה להתנהל כרגיל.