מה זה תקנה 125 ד – כל המידע על הטבת המס המפליגה לגמלאים

זמן קריאה 2.5 דקות 

מה זה תקנה 125 ד – כל המידע על הטבת המס המפליגה לגמלאים
tax benefit that sails for retirees

המדינה מחזיקה בגישה שאת אוכלוסיית הגמלאים יש לתגמל ובשל כך עיגנה בחוק שורת הטבות מס, הנועדו להסיר מבני הגיל השלישי חלק מתשלומי המס על רווחים שצברו במסגרת ערוצי החיסכון השונים. תקנה 125 ד' היא מהבולטות בניהן וקובעת כי כל גמלאי שנולד במהלך או לפני 1948 יזכה לפטור ממס רווח הון – המתורגם לחיסכון כלכלי של אלפי שקלים מדי שנה. מה זה תקנה 125 ד', עבור מי מיועדת וכמה כסף תחסוך לכם כל שנה? הנה התשובות.

לרובנו תשלום מס רווחי הון נתפס כעניין טבעי אלא שעד לשנת 2003 הרווחים מהשקעות בשוק ההון היו לגמרי מחוץ לתחום המיסוי. רפורמה שיצאה לדרך באותה השנה הגדירה לראשונה מס בשיעור של 25% שיוטלו על רווחים כתוצאה מהשקעות הוניות, אלא שלצד השינוי הדרמטי נקבעו גם תקנות הנוגעות לפלחי אוכלוסייה מסוימים, בעיקר בני הגיל השלישי, לגביהם הוחלט כי יוחרגו בחלק מהמקרים ויזכו להנות מפטור ממס, חלקי או מלא, בכפוף למספר תנאים. 

רוצים לשמוע עוד על מה זה תקנה 125 ד – כל המידע על הטבת המס המפליגה לגמלאים

למידע נוסף השאירו פרטים

מה זה תקנה 125 ד ומהם התנאים למימוש ההטבה

תקנה 125 ד הייתה אחת מאותן הטבות שנקבעו ברפורמה וקבעה כי גמלאים שהגיעו לגיל פרישת חובה (67 לנשים וגברים) ייהנו מפטור מס רווח הון, עד תקרה מסוימת, במידה ועונים על שני תנאים מצטברים פשוטים – האחד, נולדו במהלך או לפני שנת 1948 ואילו התנאי השני הינו שרק רווחים שנוצרו במסגרת מוצרי חיסכון המוגדרים כ"נושאי ריבית" ייהנו מהפטור. הכוונה היא שתוכניות חיסכון, פיקדונות בנקאיים ופוליסות חיסכון יכללו במסגרת ההטבה ואילו רווחים שישיג החוסך ביתר אפיקי ההשקעה והחיסכון – קופות גמל, תיק השקעות, קרנות נאמנות ושאר האלטרנטיבות – אינם יאפשרו ניצול ההטבה.

כמו כן, תקנה 125 קובעת תקרה מסוימת של הפטור, כאשר זו משתנה אם מדובר ביחיד או בבני זוג העומדים בתנאים (נכון לשנת 2021):

  • עבור יחיד, פטור ממס רווח הון עד תקרת רווחים של 13,440 ש"ח. כלומר, החזר המס עומד בפועל על 3,360 ₪ (25% מתוך 13,440 ש"ח).
  • עבור בני זוג, כאשר שניהם עומדים בתנאי הגיל, פטור ממס רווח הון עד תקרה של 16,560 ש"ח יחד. כלומר, החזר מס עבור שניהם יחד הינו 4,140 ש"ח.

ראוי לציין, תקרת המס במסגרת ההטבה היא שנתית ואינה ניתנת למימוש רטרואקטיבי, משמע שמדי שנה רצוי לנצל את הפטור במלואו ולהנות בשנה שלאחר-מכן מזכאות למימוש "מחדש" של ההטבה עד תקרת המס הרלוונטית (התקרה עשויה להשתנות משנה לשנה, אם כי לא באופן מהותי). כדי לעשות זאת בחוכמה, ישנו מעין "טריק" לניצול מלוא ההטבה כל שנה מבלי לפגוע בפוטנציאל להמשיך ולזכות בתשואה במסגרת החיסכון – זה שולח אותנו היישר לחלק הבא. 

מהי פעולת "מכירה רעיונית" ומתי יש לבצעה?

כדי להנות מזכאות למימוש ההטבה נדרש כאמור לנהל את הכספים באחד ממוצרי החיסכון העונים על תנאי התקנה. נוכח העובדה כי הריבית האפסית בבנקים שחקה את האטרקטיביות של הפיקדונות הבנקאיים, הרוב המוחלט של ציבור החוסכים בוחר בפוליסות חיסכון – אחד מהמוצרים האולטימטיביים בשוק, המנוהל ע"י חברות הביטוח ולמעשה מהווה גם מכשיר השקעה אקטיבי ומקצועי בשוקי ההון. 

כאשר הופקדו כספים במסגרת פוליסות חיסכון, השאיפה היא כמובן שמנהל ההשקעות ישיא רווח ואז יהיה ניתן להנות מההטבה אלא שכדי לממשה לא מספיק שהרווח יהיה רק "על הנייר" אלא נדרש לבצע פעולת משיכה של הכספים כדי לייצר אירוע מס והכרה ברווח – מכירה רעיונית – כלומר פקודה  הנועדה רק לטובת קבלת החזר המס. לאחר ביצוע הפעולה, הכסף כביכול מופקד "מחדש" בפוליסה וממשיך להנות מפוטנציאל התשואה שזו עשויה להניב עד השנה הבאה, אז יוכל החוסך לממש שוב את הפטור עד לתקרת המס.

מחפשים הזדמנויות השקעה ?

איך מתבצע מימוש ההטבה בפועל?

לטובת ניצול הזכאות להטבה נדרש להגיש מסמכים לרשויות המס המאמתים כי הכסף מנוהל באחד ממוצרי החיסכון העומדים בתנאי התקנה, וכי נעשתה פעולה של משיכת הכסף והרווחים (זו הסיבה  כאמור מאחורי מכירה רעיונית) ובוצע ניכוי מס במקור של 25% מהרווח. את המסמך מפיקה עבור החוסך חברת הביטוח המנהלת את הפוליסה ואותו מגישים לרשויות המס. לאחר אישור פקיד השומה, ההחזר מתקבל היישר לחשבון הבנק של הגמלאי.

האם ההטבה פוגעת באפשרות לנצל זכאויות והקלות מס אחרות?

תקנה 125ד' מצטרפת ליתר ההטבות הניתנות לחוסכים בני הגיל השלישי, בראשן תיקון 190. למעשה, מדובר בשתי הטבות משמעותיות הניתנות כל אחת במסגרת אפיקי חיסכון שונים – הטבה 125 ד' במסגרת פוליסת חיסכון (או אחת מהאלטרנטיבות האחרות במסגרת התקנה) ותיקון 190 בקופת גמל – ולכן אף אחת לא גורעת מהשנייה, להיפך, הגמלאי נהנה משתי ההטבות יחד, המתורגמות לחיסכון כלכלי אדיר.  


בשורה התחתונה, הטבת מס לפי סעיף 125 ד' היא הזדמנות מצוינת עבור החוסכים בני הגיל השלישי העונים על התנאים למקסם בעוד דרך יצירתית את כספי החיסכון. בצד זאת, אם הינך נמנה בין אוכלוסיית הגמלאים הזכאית להטבה וטרם מימשת אותה במלואה, המומחים הפיננסיים שלנו ישמח לסייע בהליך הנדרש לטובת ניצול ההטבה מול רשויות המס, לצד בחינת יתר האפשרויות העומדות לרשותך למיקסום מיטבי של כספי החיסכון וההשקעה.

רוצים לשמוע עוד על תכנון פיננסי

למידע נוסף השאירו פרטים

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותכם

הדרך הנכונה לתכנון וניהול פיננסי לדור הבא

מומלץ עבורך
מדינת ישראל מחלקת הטבת מס של 40% עבור בני 60 +

בואו לבדוק את זכאותכם 

האם הכסף שלך מנוהל נכון?

הגיע הזמן לעשות את הצעד הראשון לעתיד הכלכלי שלך

העתיד הכלכלי

לקבלת טיפים על חיסכון, השקעות, כלכלה פרקטית ועוד..

רוצה לגלות מהם סוגי ההשקעות האלטרנטיביות המתאימים לך?

הגיע הזמן לעשות את הצעד הראשון לעתיד הכלכלי שלך

הפייסבוק שלנו
להשוואה בין ניהול תיקים לפלטפורמת ההשקעה השונות

הגיע הזמן לעשות את הצעד הראשון לעתיד הכלכלי שלך

הנצפים ביותר

לתכנון פיננסי מקצועי לעתיד הכלכלי שלך

השאירו פרטים ומומחה מטעמינו יחזור אליכם בהקדם