מתי בכל זאת אפשר למשוך את הכספים בלי מס
כאמור, אם תבצעו משיכה מוקדמת יהיו הכספים חייבים במס של 35%. יחד עם זאת, ישנן הטבות מס שנכנסות לתוקף במצבים מסוימים שלמעשה מבטלות את חבות המיסים. התרחיש הראשון הוא הכנסות נמוכות במיוחד של התא המשפחתי, מה שמוביל במקרים רבים לתלות במוסדות המדינה ולקבלת סיוע בצורה של כספים וזכויות שונות. כדי להקטין את התלות ועל מנת לקצר את תהליך קבלת הסיוע, החליטו קובעי המדיניות שניתן יהיה לקבל סכום מסוים ממרכיב הביטוח בחיסכון הפנסיוני בלי מס אם ההכנסה מאוד נמוכה.
יחד עם זאת, ישנם מספר סייגים ותנאים שצריכים להתקיים. קודם כל שההכנסה תהיה באמת נמוכה מאוד ותעמוד על מתחת לשכר המינימום לשני בני הזוג ביחד, כלומר פחות מ- 5,300 ₪ לחודש נכון לכתיבת שורות אלו. הסייג השני הוא שלא ניתן פשוט לקבל סכום גדול ליד, או בכלל סכומים משמעותיים, אלא רק השלמה עד לשכר המינימום שנוספת להכנסה שעליה מצהיר החוסך. בנוסף, לא מדובר בקצבה שנכנסת לחשבון לתמיד אלא רק עד שהכנסתו של המבוטח משתפרת – והדבר בהחלט ייבדק לאורך התקופה.
התרחיש השני של משיכה ללא מס הוא הוצאות רפואיות הנדרשות לחוסך עצמו, לבן הזוג, לילדיו, להוריו, לסביו או לילדים של בן זווג מאדם אחר. יחד עם זאת, לא מדובר בכל הוצאה על טיפולים רפואיים אלא רק הוצאות יוצאות דופן בגובהן ביחס ליכולתו הכלכלית של החוסך. ליתר דיוק, מדובר בהוצאות רפואיות בגובה של יותר מ-50% מהכנסתו השנתית של החוסך, ומכאן ברור האתגר המשמעותי ליכולתו לעמוד בהן. יש להדגיש כי מדובר בכל סוגי הטיפולים הרפואיים למעט טיפולי שיניים.
התרחיש השלישי והאחרון הוא מצבי נכות זמניים של החוסך, שאינם מאפשרים לו להתפרנס באופן מכובד. יחד עם זאת, חלק מהחסכונות הפנסיוניים כפופים לתקנות קופות הגמל, לפיהן יתקיים התרחיש גם בנכות של בן זוגו של החוסך, ילדיו, הוריו, סביו או ילדים של בן הזוג מאדם אחר. מדובר רק בנכות צמיתה בשיעור של 75% כפי שנקבעה על ידי מוסד מוסמך לכך, למשל הביטוח הלאומי, משרד הבריאות או משרד הביטחון.