מה הסיכונים בלי ביטוח משכנתא?
נכון לשנת 2021, סכום המשכנתא הממוצע בישראל עמד על כ- 800 אלף ₪. זוהי התחייבות כלכלית עצומה לשנים רבות ועם כל הרצון הטוב אי אפשר לדעת מה יקרה בעוד 10, 20 או 30 שנה. אנו מאחלים לכם כמובן בריאות שלמה, אבל המציאות מוכיחה שבמהלך תקופה כה ארוכה עלולים להתרחש מקרים מצערים.
במקרה של פטירת אחד מבני הזוג ההכנסה ממש נגדעת ויהיה קשה מאוד עד בלתי אפשרי להמשיך להחזיר אלפי שקלים בחודש לבנק. אולי זה קצת מעצבן "שמכריחים" אתכם בבנק לעשות פוליסת ביטוח חיים למשכנתא, אבל יש בכך הרבה מאוד היגיון. זכרו שכל עוד לא החזרתם את ההלוואה במלואה, הנכס למעשה משועבד לבנק כנגד ההלוואה. הווה אומר שאם לא תוכלו להחזיר את הכסף הבנק עלול למכור אותו. במילים אחרות, הילדים ובן הזוג הנותר עלולים למצוא את עצמם בלי בית, על כל המשתמע מכך. אמנם הבנק יעשה ככל יכולתו להימנע ממהלך כה דרסטי ויבוא לקראת הלווים, אך הסיכון קיים.
אז עדיף שלא להסתכל על הפוליסה כצעד אנוכי של הבנק, אלא כמהלך המבטיח את היקרים ללבכם מפני הגעה למצב טרגי. אכן, ויתור על הבית הוא טרגי מכל בחינה. מלבד ההתמודדות עם מוות בטרם עת של אב או אם, בני המשפחה ייאלצו לעזוב את מקום מגוריהם הקבוע. עקב המצב הכלכלי החדש, קשה מאוד להניח שיימצא פתרון דיור הולם באותה הרמה, שלא לדבר על בית שאינו בשכירות. פוליסת הביטוח משאירה אצלם את הבית. מצד שני, היא אינה באה על חשבון ביטוח חיים נפרד ופרטי שחשוב שיהיה לכם.
באותו האופן, גם לביטוח המבנה יש משמעות גדולה עבורכם. אי אפשר להתעלם מכך שלאורך עשרות שנות המשכנתא קיימים סיכונים לשריפה, למתקפת טילים, לרעידת אדמה וכדומה. אם ייגרם נזק משמעותי לנכס ואין בנמצא ביטוח מבנה, אתם עלולים לעמוד במצב קשה: עלויות גבוהות מאוד על תיקונים, הוצאות משפטיות, אובדן שכר דירה אם השכרתם אותה וכל זאת במקביל להמשך התשלומים לבנק.
לעומת זאת, פוליסת ביטוח מבנה מבטיחה שבעת הצורך תקבלו כיסויים נרחבים לשיפוצים, תיקונים ואף לבנייה מחדש, וגם לתשלומים לבעלי מקצוע ממהנדס ועד אדריכל וקבלן, לתביעות של צד שלישי ואף להפסדי שכירות. בתוך כך, הביטוח גם יכסה את מרבית תשלומי המשכנתא שנותרו כשהנכס נותר בבעלותכם והוצאות השיקום משולמות על ידי חברת הביטוח.