זמן קריאה 3.5 דקות
זמן קריאה 3.5 דקות
לא מעט דרכים עומדות בפני משקיע המבקש לשים את כספו בשוק ההון אלא שעל סמך הביצועים ההיסטוריים, השקעה במדדים המובילים מסתמנת כאחת מהאופציות המשתלמות ביותר – תשואה נאה לאורך זמן לצד פיזור סיכונים רחב. למעשה, מדובר במכשיר פיננסי המאגד בתוכו מספר מניות ומתומחר ביחס למחירן הממוצע ובהתאם למשקלן במדד. מעוניינים להבין יותר איך עובד המדד ובאילו מדדים פופולריים ניתן להשקיע? מדריך עם כל מה שחייבים לדעת על השקעה במדדים.
השקעה אקטיבית במניות דורשת מהמשקיע הבנה בשוק ההון וסט כלים שיאפשר לו לבחון את החברה בצורה מקצועית ומעמיקה אלא שהמאמץ והזמן הנדרשים לכך אינם עומדים לרשות כל משקיע. החלופה היא היכולת להשקיע באופן פאסיבי במדד מסוים במטרה להנות מעליית הערך של המניות הכלולות בו, זאת ללא הצורך לבחור ולבחון באופן סלקטיבי כל מניה ומניה. לפני שנבין מהן אופציות ההשקעה במדד, חשוב להכיר את הכלי עצמו.
מהו מדד?
מדובר בכלי פיננסי המאגד מספר מניות, מסקטור מסוים או כאלה העומדות בקריטריונים שנקבעו כתנאי להיכלל במסגרת המדד, ומתפקד כהשקעה החשופה למחירן של המניות המאוגדות בו בהתאם למשקלן – כל אחת מהמניות המרכיבות את המדד מבטא את היחס בין שווי החזקות הציבור שלה לבין סה"כ שווי החזקות הציבור של כל המניות המרכיבות את המדד. כדי להבין יותר לעומק, ניעזר בדוגמה פשוטה.
מדד הדגל של הבורסה המקומית נקרא מדד ת"א 35 והוא כולל את 35 החברות הציבוריות בעלות שווי השוק הגבוה ביותר שנסחרות בבורסה לניירות ערך בתל-אביב (בניהן חברת טבע, בנק הפועלים, שופרסל וכיוצא בזה). מדובר במדד תשואה כוללת, כלומר מדד המייצג את השינוי המצרפי במחירי המניות המרכיבות אותו והן את הדיבידנדים המתקבלים מהן, בהנחה שאלו מושקעים מחדש באותן מניות.
תמחור המדד מתבצע באופן רציף בהתאם לשקלול מחירן של 35 המניות הנכללות בו, כאשר כל אחת משפיעה כאמור באופן יחסי בהתאם למשקלה. מעבר לכך, שווי החברות נתון לשינויים ולכן המדד מתעדכן לפרקים על ידי הבורסה לניירות ערך בתל אביב ומשנה את הרכבו, כך שאם חברה שאינה נכללת במדד זינקה והגיעה לשווי העולה על שוויה של חברה מתוך המדד – יתבצעו התאמות.
איך להשקיע במדדים ולמי זה מתאים?
ראשית, המדד מהווה כלי לסקירה מהירה של השינוי במצב שוק המניות. כך למשל, כאשר סוקרים את הבורסה מתייחסים לרוב לתנועת המדדים המובילים המכתיבים את הטון ולא התייחסות ספציפית לכל מניה ומניה. מלבד זאת, כל מדד מייצג סקטור או קבוצת מניות מסוימות מה שמאפשר להבין במהירות ובקלות יחסית את תמונת המצב בבורסה גם מבחינת פיזור סקטוריאלי.
באשר לשאלה איך להשקיע במדדים, לא ניתן לרכוש בפועל את המדד עצמו אלא רק מוצרים העוקבים אחר ביצועי המדד (קרנות סל, תעודות סל, קרנות מחקות או נגזרים) כמו גם מוצרי החיסכון השונים, כדוגמת קופת גמל וקרן השתלמות, המאפשרים לבחור במסלול מחקה מדד. אלו עוקבים אחר תנועות המדד הנבחר בשאיפה לייצר תשואה ביחס של 1:1 עם שער המדד, כלומר שלא יווצר פער כלשהו בין התשואה שרשם המדד לזו שהשיגה הקרן או כל מכשיר עוקב אחר.
כיום כל גוף השקעות מציע ללקוחותיו שלל מכשירי השקעה ומסלולים מחקי מדדים (מקומיים וגלובאליים), שרובם המכריע הוכיח עצמו על פני שנים כהשקעה יציבה המייצרת בטווח הזמן הארוך תשואה עודפת למשקיעים. מכאן, השקעה במדד מתאימה לכל אחד ובעיקר למשקיע פאסיבי המבקש להימנע מבחירה סלקטיבית וניתוח של כל מניה בנפרד (בשל חוסר יכולת או רצון) ומחפש להשקיע במכשיר פיננסי המאפשר חשיפה למספר רב של מניות תוך פיזור סיכונים רחב.
אחרי אילו מדדים פופולריים אפשר לעקוב?
קיים מגוון רחב של מדדים מקומיים וגלובאליים שניתן לעקוב אחריהם כאשר אלו מסווגים לרוב לפי מגזרי פעילות (מדד בנקים, טכנולוגיה, נדלן, תשתיות וכיוצא בזה) או לחילופין לפי שווי שוק (בדומה למדד תא 35 הכולל את החברות בעלות השווי הגבוה ביותר). עבור המשקיע המקומי, המדדים המובילים בבורסה בת"א מבחינת שווי שוק הם כאמור מדד הדגל תא 35 ויתר המדדים מהשורה הראשונה – ת"א 90 ו-ת"א 125, שניהם מדדים המייצגים את מספר החברות בעלות השווי הגבוה ביותר הנסחרות בבורסה המקומית.
כמו-כן, הבורסה רוויה גם במדדים סקטוריאליים – החל ממדד הבנקים, ביטוח, נדל"ן, ביומד, נפט-גז, טכנולוגיה והרשימה עוד ארוכה. מלבד אלה, ישנם אפילו מדדים המתמקדים בנישה מסוימת כמו למשל מדד פמילי, המייצג רק חברות הנמצאות בבעלות משפחתית, כלומר התנאי להיכלל במדד הוא שליטה של משפחה באותה החברה ובכפוך לעוד מספר תנאים הנוגעים למצב הפיננסי.
לצד אלו, ישנם מדדים מובילים בעולם, בראשם מדד הדגל של בורסת וול סטריט בארה"ב הנקרא מדד S&P500 הכולל את 500 החברות הגדולות מבחינת שווי שוק הגבוה ביותר הנסחרות בארה"ב. המדד חוצה מגזרים ומאגד חברות מתחומים רבים כדוגמת פיננסים, אנרגיה, טכנולוגיה וכיוצא בזה, ובכך מסייע לנטרל את הסיכון הכרוך בהשקעה של כל מניה בנפרד. מכיוון שהמדד מייצר למשקיע פיזור השקעה רחב על פני 500 חברות, התנודתיות במכשיר זה מתונה יותר ביחס לתנועה של מניה כזו או אחרת.
שני מדדים נוספים ובולטים בבורסת ארה"ב הם מדד הנאסד"ק (NASDAQ) המייצג את 100 החברות הגדולות ביותר מבחינת שווי שוק ומדד הדאו ג'ונס (Dow Jones), המכונה גם מדד מניות 'בלו צ'יפ' המשקלל את השינוי הרציף בשערים של 30 מניות נבחרות של חברות ענק אמריקאיות הנסחרות בבורסה בניו יורק.
לצד אלו, לכל מדינה יש את מדד הדגל שלה והוא במידה רבה מייצג גם את המצב הכלכלי והעסקי במדינה. כך לדוגמה, המדד הבריטי הראשי נקרא פוטסי (FTSE), המדד הגרמני נקרא דאקס (DAX) והצרפתי קאק (CAC). עבור כל אחד מהמדדים קיימות כאמור אפשרויות השקעה רבות באמצעות מכשירים מחקי\עוקבי מדד המאפשרים למשקיע להנות מפוטנציאל עליית הערך של המדד לאורך זמן.
משך ההשקעה במדד קובע במידה רבה את הסיכון והתשואה
מסחר במדדים לטווח ארוך הוכח במהלך השנים כאחת מאסטרטגיות ההשקעה המוצלחות ביותר, שכן המדדים לאורך זמן (בטווח של כעשור) עולים ומייצרים תשואה עודפת למשקיע. רבים תוהים באיזה מדד להשקיע וכאן טמונה הסוגיה שאין לגביה תשובה חד משמעית אך במבט לאחור, ניתן לראות כי כמעט באופן גורף כל המדדים המובילים בעולם, בהובלתם של מדדי בורסת וול סטריט, רשמו תשואות נאות.
מדד ה-S&P500 כמקרה בוחן – מדובר במדד הפופולרי בעולם וזה הקובע במידה רבה את הטון בשווקים הגלובאליים. את 2020 סגר המדד עם קפיצה של מעל ל-18%, כלומר משקיע ששם את כספו בתחילת אותה שנה, גרף רווח נאה על ההשקעה (גם נוכח משבר הקורונה שטלטל את השווקים). בהסתכלות רחבה, הנתונים מסקרנים עוד יותר.
בעשור האחרון שהסתיים ב-2020, הניב המדד תשואה מצטברת של יותר מ-120%, כלומר תשואה שנתית ממוצעת נומינלית של כ-12% לשנה, מרשים לכל הדעות. גם בהסתכלות ארוכה יותר המדד השיא לאורך זמן תשואות עודפות ולכן אפשר לומר כי השקעה פאסיבית במדד לטווח של שנים היא נוסחה מנצחת שמכה את השוק. במילים אחרות, ככל שטווח ההשקעה במדד ארוך יותר, כך הסיכון יורד ופוטנציאל התשואה גדל.
לסיכומו של עניין, התפיסה שנצרבה באשר לאטרקטיביות ההשקעה הפאסיבית במדדים לאורך זמן הוכיחה עצמה ככזו המניבה תשואה נאה, זאת גם אם במהלך השנים במסגרת תקופת ההשקעה צצו משברים כלכליים כאלו ואחרים. עבור מי שרוצה "להכות את השוק" אך נמנע מהשקעה אקטיבית, יכול לבחור באחד ממכשירי ההשקעה המאפשרים מעקב אחר מדד מוביל במטרה להנות מפוטנציאל עליית הערך.
אם הנכם מעוניינים בהשקעה במדדים אך תוהים איך לעשות זאת בחוכמה, המומחים הפיננסיים שלנו עומדים לרשותכם וישמחו לסייע בניתוח ובחירת מדדי ההשקעה המגלמים פוטנציאל תשואה גבוה כמו גם בהחלטה באמצעות אילו מכשירים פיננסיים רצוי להשקיע במטרה לגוון את תמהיל ההשקעות ולייצר עוגן כלכלי.
רוצים לעשות את הצעד הראשון ולתכנן נכון את העתיד שלכם? נטו תכנון פיננסי מונה מעל ל-600 עובדים ועובדי מקצוע שיעזרו לכם לתכנן את העתיד שלכם בצורה המיטבית ביותר.
קראו את ה-WIKI על קבוצת נטו תכנון פיננסי.
לקבלת טיפים על חיסכון, השקעות, כלכלה פרקטית ועוד..
הגיע הזמן לעשות את הצעד הראשון לעתיד הכלכלי שלך
הגיע הזמן לעשות את הצעד הראשון לעתיד הכלכלי שלך