הטבות מס לעצמאים
גם עצמאים יכולים להפקיד לקרנות השתלמות, אך הן אינן נחשבות כהפקדה לפנסיית עצמאי המחויבת כיום בחוק. למעשה עצמאים נהנים משתי הטבות בעת ובעונה אחת. הראשונה היא פטור ממס על רווחי הון עבור החלק שמתחת לתקרה, שעומד נכון לשנת 2021 על 18,480 או 1,540 ₪ חודשי. יחד עם זאת, עצמאים אינם מחויבים להפקיד סכומים חודשיים קבועים וישנה גמישות רבה מבחינה זו, לרבות אפשרות להפקיד סכום אחד באופן חד פעמי במהלך שנת המס.
כאן אנו מגיעים להטבה השנייה, והיא שחלק מההפקדות נחשבות בתור הוצאה מוכרת, המפחיתה את חבות המס הכללית של העצמאי. ההטבה ניתנת על הפקדות שמתחת ל-4.5% מההכנסה החייבת של העצמאי לאותה שנת מס, ועל הכנסות שנתיות שעד 263,000 ₪. כדי לסבר את האוזן, תקרת ההטבה עומדת על 11,836 ₪ נכון לשנת 2021, וזוהי הוצאה מוכרת מכובדת לכל הדעות.
יש לציין כי הפטור ממס למשיכת כספים עבור עצמאים עומד באותם התנאים של שכירים, דהיינו שש שנים לכל מטרה, שלוש שנים להשתלמות או לימודים, ושלוש שנים עם הגעה לגיל פרישה לכל מטרה.
אפשרות למשיכה הונית
אמנם קיימים מכשירי חיסכון אחרים שבהם ניתנים הטבות מס ופטורים. ואולם, במכשירים כמו קופות גמל, קרנות פנסיה וביטוחי מנהלים הכספים נעולים לטווח הארוך ואינם נזילים. האפשרות למשוך מהם סכום חד פעמי הינה מוגבלת מאוד ובעלת מורכבויות וחסרונות. לעומת זאת, בקרן השתלמות אפשר למשוך כאמור את הכספים לכל מטרה כבר אחרי שש שנים, וכך מתקבלת השקעה לטווח בינוני המנוהלת על ידי מומחים, עם הטבות מס משמעותיות.
יחד עם זאת, ראוי לציין כי בתוך היתרון מגולם גם חיסרון, שכן הפיתוי למשוך את הכספים עלול לבוא על חשבון הסתכלות ארוכת טווח והיערכות ליום סגריר. בנוסף, יש לזכור שהכספים עדיין "נעולים" לתקופות שצוינו לעיל ומי שמחליט על משיכה לפני הזמן ישלם ביוקר. המשמעות של משיכה לפני הזמן היא שמשלמים קנס של 49% מהצבירה של הקרן, מוותרים על הפטור ממס רווחי הון, וגם חייבים להחזיר למס הכנסה את ההטבות – למשל עצמאי על החזר ההוצאות המוכרות ושכיר על הפרשות המעסיק בהתאם למדרגות המס שלו.
במילים אחרות, משיכה מוקדמת מקרן השתלמות ממש לא מומלצת. אבל למי שממש צריך את הכספים כדאי לדעת שעקב משבר שנת הקורונה ניתן למשוך עד 7,500 ₪ בחודש ללא נזק, עד סכום כולל של 45 אלף ש"ח, וכל זאת עד לספטמבר 2021.
בחירת מסלולי השקעה בהתאמה אישית
כל שכיר או עצמאי יכול לבחור את בית ההשקעות או חברת הביטוח שינהלו את כספיו, וכן את הקרן (מסלול ההשקעה) הספציפית. ישנו מגוון רחב של מסלולים החל בקרנות סולידיות המתמקדות באג"ח ועד למסלולים מנייתיים, כך שניתן לבחור בהתאם לרמת הסיכון המועדפת, לשאיפות התשואה, לביצועי הקרן ולדמי הניהול שלה. ראוי לציין כי דמי הניהול בקרנות השתלמות נמוכים יחסית לתיקים מנוהלים בבתי השקעות, זהו יתרון נוסף שלהן כמכשיר חיסכון לטווח בינוני.
את ההשוואה בין הקרנות ניתן לבצע בקלות באתר של משרד האוצר ובאתרים פיננסיים נוספים. לצורך ההשוואה יש להסתכל על הגדרת הקרן מבחינת מדיניות ההשקעה (שיעור המניות מכלל הנכסים), ועל התשואה הממוצעת שלה לאורך שלוש ועדיף חמש השנים האחרונות. בנוסף, יש להסתכל על דמי הניהול הנגבים בקרן שלרוב נעים בין 0.4% ל-0.8%, ועל מדד שארפ. מדד שארפ הוא כלי הבוחן את איכות ניהול ההשקעות בקרן ספציפית בעזרת נוסחא מתמטית המתייחסת לתשואות, לריבית חסרת סיכון ולסטיית תקן. ככל שהתוצאה של מדד שארפ יותר גבוהה כך הניהול איכותי יותר, ולהיפך.
חשוב לדעת שמי שכבר מפקיד לקרן השתלמות מסוימת, מבצע השוואה ומגלה קרן טובה יותר מבחינתו, יכול בהחלט לעבור. אפשר לעבור גם בין מסלולים באותו גוף מנהל וגם בין גופים מנהלים ללא קנסות או מיסים, תוך שמירה על הוותק המקורי שכבר נצבר. לדוגמא, אם עברתם לקרן חדשה לפני שנה מקרן שכבר צברה וותק של שש שנים, הרי שתוכלו כבר עכשיו למשוך את הכספים מהקרן החדשה עם הטבת המס.