אחד השיקולים המרכזיים של השקעה בשוק ההון, בנדל"ן ובאפיקים אלטרנטיביים למיניהם, הוא מידת הסיכון שאתם לוקחים. קיים מנעד רחב מאוד של דרגות סיכון שאנשים מוכנים לקבל ולרוב הוא מקביל למידת הסיכוי לתשואות. מבין ציבור המשקיעים יש כאלו שהשקעות בסיכון נמוך יותר ופחות מתאימות עבורם עקב היבטים כמו הגיל, הצורך בכסף נזיל, השאיפה להרוויח ומבנה האישיות. לכן בשורות הבאות נבחן מהי בעצם השקעה בסיכון נמוך, למי היא מתאימה ולמי עדיף לחפש אפיקים קצת יותר נועזים.
מה זה בעצם סיכון?
במילים הכי פשוטות: סיכון בהשקעות הוא שתצאו עם סכום נמוך יותר מזה שאיתו נכנסתם. נניח למשל שבחרתם לקנות משרד בחיפה על מנת להשכירו ולמכרו ברווח כעבור כמה שנים, כי השוק מתפתח ותמיד צריך משרדים. אבל פתאום הופיע משבר הקורונה, אנשים עברו לעבוד מהבית והדרישה להשכרת משרדים צללה. כך נשארתם עם משרד שעוד משלמים עליו משכנתא, עם דמי שכירות שירדו בשיעור ניכר, עם תשלומי ארנונה, הוצאות אחזקה גבוהות ואין קופצים על הקניה – בוודאי לא במחיר שרכשתם את הנכס. זהו הפסד והשאלה היא כמה אורך רוח ומרחב נשימה פיננסי יש לכם על מנת להחזיק בו עד שיחזור הביקוש – אם בכלל.
או דוגמא נוספת: נניח שבחרתם להשקיע בתעודת סל העוקבת אחר מחירי הנפט, מתוך הנחה שזוהי סחורה שתמיד יהיה לה ביקוש. אבל שוב הופיע משבר הקורונה שעצר את התעשייה ודומם את הרכבים. פתאום מחירי הנפט צוללים לרמה אפסית, אתם נחפזים להוציא את הכסף שעוד נשאר במקום להמתין בסבלנות לתיקונים ויוצאים בשן ועין.
אכן, בכל השקעה קיים סיכון כלשהו ותמיד יהיו גורמים כלכליים שונים ומשתנים, גיאופוליטיים ומרכיבים נוספים של אי ודאות שישפיעו על הכסף. יחד עם זאת, לא כל ההשקעות מאופיינות באותה רמת סיכון.
סיכונים בשוק ההון
ציבור המשקיעים הפרטיים נוהג לתפוס את מידת הסיכון בהשקעות בהתאם לשיעור החשיפה למניות. יש בכך מן הצדק אך זהו לא כל הסיפור. אם בוחנים לאורך העשור האחרון את מה שהשיגו קרנות השתלמות, קופות גמל להשקעה, קרנות פנסיה, פוליסות חיסכון, תיקי השקעות וכדומה המושקעים במניות, רואים באופן ברור עלייה ותשואות נאות יותר מאפיקי השקעה אחרים הנחשבים לסולידיים.
לכן, בתור התחלה חשוב להבדיל בין סיכון לתנודתיות. מניות באמת יותר תנודתיות שכן הן מושפעות משינויים דינאמיים בפעילות החברה שאת מנייתה רכשתם, מתמורות בענף שלה, מהתנהגות השוק בכללותו ועוד. אז התנודתיות הגבוהה של מניות אכן קיימת, אך נוטה להתאזן ואף להשתלם לאורך תקופה ארוכה, בוודאי אם משקיעים חכם ומפזרים את ההשקעות בצורה נבונה. לעומת זאת, אג"ח ממשלתיות הן דוגמא למוצר פיננסי שאינו תנודתי במיוחד שכן קיימת בהן התחייבות ברורה לטווח קבוע מראש, והשינויים המשפיעים על האטרקטיביות שלהן הרבה יותר איטיים ותלויים בהתרחשויות נרחבות. מאידך, המחיר של הביטחון הזה הוא תשואות יותר נמוכות.
בכל מקרה, חשוב להבין שבשוק ההון ובהשקעות בכלל יש הרבה מאוד השפעות שיכולות לסכן במידת מה את הכסף. למשל, קרן שעימה השקעתם בנדל"ן בחו"ל עלולה לפשוט את הרגל, החברה שקניתם את אגרות החוב "הבטוחות" שלה נקלעה לצרות, העלאת הריבית על ידי הבנק המרכזי של ארה"ב דחפה צלילה כללית במניות וישנן דוגמאות רבות אחרות.