מתי כדאי להשקיע באפיק של קרן הון סיכון הייטק

זמן קריאה 3 דקות 

מתי כדאי להשקיע באפיק של קרן הון סיכון הייטק
capital fund channel

כאמות הסטארט-אפ ניישן לא מפתיע שקרנות הון סיכון המתמחות באיתור והשקעה בחברות הזנק (סטארט-אפים) מבססות את מעמדן בזירה המקומית כאחד האפיקים המשגשים של השנים האחרונות. עם זאת, מדובר בהשקעה המוגדרת בסיכון גבוה נוכח העובדה כי אותן קרנות משקיעות לרוב בשלבים מאוד מוקדמים בחברות היי-טק שטרם התבססו כלכלית והבשילו לכדי פעילות עסקית שוטפת ויציבה. הנה כל מה שחייבים לדעת על קרנות הון סיכון – איך הן פועלות ועבור מי מתאימה ההשקעה.

השנים האחרונות הן ללא ספק אחת התקופות המוצלחות ביותר שידעה תעשיית ההיי-טק בישראל. בזמן שרוב מגזרי הפעילות הושבתו או לכל הפחות ספגו מהלומה כואבת נוכח השלכות משבר הקורונה, תעשיית ההיי-טק דווקא צברה תאוצה והייתה הקטר של המשק הישראלי שהצליח להשאיר את הכלכלה המקומית עם הראש מעל למים. 

אלא שהמגמה הזו החלה עוד הרבה קודם לפרוץ משבר הקורונה. ההתעניינות הגוברת בחברות סטראט-אפ ישראליות משכה בשנים האחרונות גופים פיננסיים וקרנות ההשקעה מהגדולות בעולם שהכניסו את היד עמוק לכיס והשקיעו מיליארדי דולרים בחברות מקומיות שזיהו בהן פוטנציאל להפוך למובילות בתחומן – והנתונים לא מותירים מקום של ספק – ברבעון הראשון של 2021 גייסו חברות ההיי-טק הישראליות סכום שיא של מעל 5 מיליארד דולר. 

התיאבון להשקעה בסקטור ההיי-טק הצומח יצר גם במקביל שטף של חברות שהנפיקו את פעילותן בבורסת וול-סטריט וכזכו לשוויים גבוהים, כאקט המעיד על אמון ציבור המשקיעים ביכולת החברות להמשיך לצמוח ולייצר רווחיות גבוהה. המגמה הזו כמובן לא פסחה על מנהלי קרנות ההון סיכון (Venture Capital) אלא שהם ייתכן והיו שם עוד קודם לאתר את הפוטנציאל הגלום בחברה עוד בשלביה הראשונים.

רוצים לשמוע עוד על מתי כדאי להשקיע באפיק של קרן הון סיכון הייטק

למידע נוסף השאירו פרטים

מהי קרן הון סיכון?

קרן הון סיכון היא למעשה גוף השקעות פרטי המגייס הון ממשקיעים פרטיים ומוסדיים (קרנות פנסיה, קופות גמל, חברות ביטוח, בנקים וכיוצא בזה) המיועדים להשקעה בחברות הזנק ומיזמים טכנולוגיים לרוב בשלביהם הראשונים, כך שההשקעה מגלמת רמת סיכון גבוהה. אלא שהסיכון הגבוה נובע מתוך ציפייה להשיג תשואה גבוהה בהתאם עבור משקיעי הקרן.

כל קרן קובעת את מדיניות ההשקעה לפיה פועלת וזו בעצם מתווה את הקו המנחה באשר לאופי ההשקעה, כאשר כל קרן בדרך כלל קובעת את המגזר בו תתמקד באיתור הזדמנויות והשקעה (היי-טק, אנרגיה מתחדשת, בינה מלאכותית ועוד) כמו גם השקעה בשלב מסוים בו נמצאת החברה, לדוגמה השלב המוקדם ביותר (Early Stage) או לחילופין בשלבים מאוחרים יותר באופן יחסי (Late Stage). לצד זאת, ישנן קרנות הפועלות בשוק המקומי וכאלה המשקיעות גם בחברות הזנק מעבר לים, תלוי כאמור במדיניות ההשקעה. 

תהליך ההשקעה של קרן הון סיכון מתבצע באופן כזה שנוכח הסיכון הגדול שבהשקעה בחברות הזנק, ברוב המקרים, מקבלות קרנות הון הסיכון אחוזים משמעותיים ממניות החברה. כדי להעלות את סיכויי ההצלחה, מנהלי הקרן – שלרוב מגיעים מתעשיית ההייטק ומכירים אותה היטב – מלווים אותה מקרוב מבחינה ניהולית ומקצועית. כך, מנהלי הקרן מקבלים לא רק חלק מרווחי הקרן, אלא גם דמי ניהול ושכר עבור הליווי המקצועי.

מלבד זאת, קרנות הון סיכון קמות בדרך כלל לתקופה הנעה בין 7 עד 10 שנים תוך ביצוע השקעות חדשות בתקופה של עד החמש השנים הראשונות לפעילותן (המכונה 'תקופת השקעה'). בתום אותו מחזור חיים של הקרן, היא שואפת להניב רווח למשקיעים שלה באחת מכמה דרכים – מכירה של החברות שבהן השקיעה בשווי גבוה יותר מההשקעה (אקזיט); הנפקתה באחת מבורסות העולם (IPO) בשווי המגלם ערך כלכלי גבוה או לחילופין באמצעות מכירת המניות שבידיה למנהלי החברה.

במסגרת תעשיית ההון סיכון הקרנות מתאגדות בדרך כלל כשותפות מוגבלת אחת או יותר. המשקיעים נחשבים לשותפים מוגבלים (Limited Partners) ומנהלי הקרן הם הבעלים והמנהלים של השותף הכללי. מקובל שבקרן יש גם חברת ניהול (Management Company) לצד וועדת השקעות, שבדרך כלל מורכבת ממנהלי הקרן והיא זו בעל המסכות הבלעדית לאשר את בחירת ההשקעות וביצוע של אקזיטים.

תרומת קרנות ההון סיכון לחברות ההיי-טק

התרומה שמספקות קרנות הון סיכון הייטק לאינספור סטארטאפים לא מסתכמת רק בהיבט הפיננסי. ברוב המוחלט של המקרים מנהלי הקרנות מצטרפות כחברי דירקטוריון החברה, לוקחים חלק פעיל בהחלטות מהותיות ומסייעים להוביל את הסטארט-אפ בדרך הבטוחה. בנוסף, קרנות יכולות לסייע ליזמים למצוא הון אנושי איכותי, לייעץ להם ברמת הפיתוח העסקי, להעניק מהידע והניסיון האישי והמקצועי ובסופו של דבר לעזור למצוא משקיעים בסבבי גיוס עתידיים בסטארט אפים.

השקעה בקרנות הון סיכון הייטק

נראה כי מבין שלל מגזרי הפעילות, תעשיית ההיי-טק מהווה את מוקד המשיכה הגדול והמעניין ביותר עבור קרנות הון סיכון. הסיבה נעוצה בעובדה כי עולם ההיי-טק, המקומי והגלובאלי, מייצר אקזיטים בקצב מסחרר ובהתאם חברות הטכנולוגיה בשנים האחרונות זוכות לקרדיט מצד המשקיעים שמזהים בהן כחברות המצליחות להגדיר מחדש כמעט בכל תחום שהכרנו ולשנות מגמות ארוכות שנים, כדוגמת מהפכת הפינטק, בינה מלאכותית, IOT והרשימה עוד ארוכה. 

כשמשקיעים מצטרפים להשקעה של קרן הון סיכון הייטק הם מתחייבים להשקעה של סך מסוים (לרוב מדובר בסכום גבוהה המתאים בעיקר למשקיעים בעלי ממון) ואלו מתבקשים להעביר את הסכום עליו התחייבו במספר פעימות, בהתאם להבשלת העסקה. עם זאת, השקעה בקרן הון סיכון ספקולטיבית ומיועדת למשקיעים וותיקים ואמידים המסוגלים לעמוד מול השקעה ברמת סיכון גבוהה, שכן לא פעם חברות היי-טק קורסות ובהתאם כל כספי ההשקעה יורדים לטימיון.

מחפשים הזדמנויות השקעה ?

מה העיתוי הנכון להשקעה בקרן הון סיכון בפועלת במגזר ההיי-טק

זו בהחלט שאלת מיליון דולר עבור מי שמבקש להצטרף לחגיגת תעשיית היי-טק המקומית והגלובאלית שמצליחה בשנים האחרונות לעבוד כמו פס ייצור של אקזיטים. אלא שאין נוסחה מדויקת לתזמן את ההשקעה ולרוב מדובר בעיתוי המגלם גם סיכון גבוה. לצד זאת, אם בחרתם השקעה בקרנות הון סיכון הייטק חשוב לבחון האם הקרן מחזיקה במוניטין ותוצאות מוכחות בשנים האחרונות.

מחזור החיים של קרן כאמור נע בין 7-10 שנים אלא שמדובר למעשה באותם מנהלים של הקרן הקודמת כך שכדי לקבל אינדיקציה באשר ליכולות מנהלי הקרן לאתר הזדמנויות השקעה ולהניב רווחים אפשר לקבל באמצעות בחינה של הקרן הקודמת או לחילופין הקרנות הקודמות שהיו תחת ניהולם. 

בשורה התחתונה, השקעה בקרן הון סיכון הייטק אמנם מגלמת פוטנציאל תשואה גבוהה אלא שזה גם תואם את רמת הסיכון הגבוהה, שכן הקרנות מכוונת להשקעה בחברות הזנק (סטארטאפים) בשלב בו קיים סיכון ממשי לאי-החזר של ההשקעה. מדובר באפיק השקעה ספקולטיבי וכזה הדורש בחינה מעמיקה טרם ביצוע ההתחייבות להשקעה. 

צוות המומחים הפיננסיים שלנו מלווה זה שנים משקיעים אשר בוחרים לשים את כספם בקרנות הון סיכון במטרה להצטרף ולהנות מחגיגת האקזיטים המקומית. כדי לעשות זאת באחריות ותבונה, אנו עומדים לרשותך ונסייע בבחינה והצגת הנתונים באשר לכל קרן, כדי שתבטיח שהכסף שלך מנוהל אצל מנהלי הקרן המקצועיים ביותר.

ומה עכשיו?

רוצים לעשות את הצעד הראשון ולתכנן נכון את העתיד שלכם? נטו תכנון פיננסי מונה מעל ל-600 עובדים ועובדי מקצוע שיעזרו לכם לתכנן את העתיד שלכם בצורה המיטבית ביותר.

קראו את ה-WIKI על קבוצת נטו תכנון פיננסי.

רוצים לשמוע עוד על מתי כדאי להשקיע באפיק של קרן הון סיכון הייטק

מוזמנים לשלוח לנו הודעה

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותכם

הדרך הנכונה לתכנון וניהול פיננסי לדור הבא

מומלץ עבורך
מדינת ישראל מחלקת הטבת מס של 40% עבור בני 60 +

בואו לבדוק את זכאותכם 

האם הכסף שלך מנוהל נכון?

הגיע הזמן לעשות את הצעד הראשון לעתיד הכלכלי שלך

העתיד הכלכלי

לקבלת טיפים על חיסכון, השקעות, כלכלה פרקטית ועוד..

רוצה לגלות מהם סוגי ההשקעות האלטרנטיביות המתאימים לך?

הגיע הזמן לעשות את הצעד הראשון לעתיד הכלכלי שלך

הפייסבוק שלנו
להשוואה בין ניהול תיקים לפלטפורמת ההשקעה השונות

הגיע הזמן לעשות את הצעד הראשון לעתיד הכלכלי שלך

הנצפים ביותר

לתכנון פיננסי מקצועי לעתיד הכלכלי שלך

השאירו פרטים ומומחה מטעמינו יחזור אליכם בהקדם